New Hospital Logo
deco

Laparoskopska parcijalna ovarijektomija

Laparoskopija

Laparoskopska parcijalna ovarijektomija

je hirurški postupak u kojem se koristi laparoskop (minijaturna kamera sa malim hirurškim instrumentima) kako bi se izvelo delimično uklanjanje jednog od jajnika. Ovaj postupak je minimalno invazivan i obično se izvodi kroz male rezove u abdomenu (trbuhu), što rezultira manjim ožiljcima, bržim oporavkom i manje postoperativnim bolom u poređenju sa tradicionalnim otvorenim hirurškim postupcima.

Evo kako obično izgleda postupak laparoskopske parcijalne ovarijektomije:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će obaviti osnovni pregled, krvne testove i druge preoperativne pripreme. Takođe, obavlja se anesteziološki pregled kako bi se odabrala odgovarajuća anestezija.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti pod opštom anestezijom tokom postupka kako bi bila potpuno bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Uvođenje laparoskopa: Hirurg će napraviti nekoliko male rezove u abdomenu i ubaciti laparoskop kroz jedan od tih rezova. Laparoskop je opremljen kamerom i hirurškim instrumentima.
  4. Vizualizacija i intervencija: Lekar koristi laparoskop kako bi pažljivo vizualizirao jajnik i okolno tkivo. Nakon što se utvrdi tačna lokacija problema (na primer, benigni tumor ili cista), hirurg koristi male instrumente kako bi izveo parcijalnu ovarijektomiju, uklanjajući samo deo obolelog tkiva.
  5. Zatvaranje i oporavak: Nakon što je postupak završen, hirurg zatvara male rezove, obično sa šavovima ili hirurškim lepkom. Pacijentkinja će biti premeštena u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz anestezije.

Laparoskopska parcijalna ovarijektomija često omogućava brži oporavak i manje postoperativne nelagodnosti u poređenju sa tradicionalnim otvorenim operacijama. Odluka o izboru ove metode zavisi od specifičnih okolnosti i složenosti postupka.

Važno je da pacijentkinja otvoreno razgovara sa svojim lekarom o svojim simptomima, dijagnozi i opcijama lečenja kako bi se donela informisana odluka o hirurškom postupku.

Doktori

Laparoskopska parcijalna ovarijektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 225.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻