New Hospital Logo
deco

Laparoskopska operacija kod endometrioze jajnika

Laparoskopija

Laparoskopska operacija je čest postupak koji se koristi za dijagnozu i lečenje endometrioze jajnika. Endometrioza je stanje u kojem se tkivo koje normalno pokriva unutrašnjost materice (endometrijum) nalazi izvan materice, često na jajnicima, ali i na drugim mestima u maloj karlici. Laparoskopska operacija je preferirani izbor za dijagnostiku i lečenje endometrioze jajnika zbog svoje minimalno invazivne prirode i manjih ožiljaka i bržeg oporavka u poređenju sa otvorenom hirurgijom.

Evo osnovnih koraka u laparoskopskoj operaciji kod endometrioze jajnika:

  1. Priprema: Pacijent će se temeljno pripremiti za operaciju, uključujući osnovne preoperativne testove i dijagnostiku kako bi se potvrdila prisutnost endometrioze na jajnicima.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih incizija (obično manjih od 1 cm) u trbušnoj steni. Kroz ove incizije će se ubaciti laparoskopski instrumenti.
  4. Ubacivanje laparoskopskih instrumenata: Laparoskopski instrumenti uključuju laparoskop (optički uređaj sa svetlom) i dodatne instrumente za manipulaciju i uklanjanje tkiva na jajnicima.
  5. Vizualizacija: Hirurg će koristiti laparoskop za vizualizaciju trbušne šupljine i lokalizaciju endometrioznih lezija na jajnicima.
  6. Uklanjanje endometrioznih lezija: Endometriozne lezije na jajnicima će biti uklonjene pomoću specifičnih instrumenata. Ovo se obično obavlja uz pažljivo manipulaciju kako bi se sačuvali što veći delovi jajnika.
  7. Provera i zatvaranje incizija: Nakon završetka postupka, hirurg će pažljivo proveriti da li su sve endometriozne lezije uklonjene i da nema znakova komplikacija. Incizije će biti zatvorene šavovima ili drugim sredstvima za zatvaranje rane.

Oporavak nakon laparoskopske operacije kod endometrioze jajnika obično traje nekoliko dana do nekoliko nedelja, a pacijent će slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, izbegavanju teških fizičkih napora i praćenju potrebnih kontrolnih pregleda. Važno je napomenuti da se svaka operacija za endometriozu prilagođava individualnim potrebama svake pacijentkinje i planira se na osnovu specifičnog stanja.

Doktori

Laparoskopska operacija kod endometrioze jajnika

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 287.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻