New Hospital Logo
deco

Laparoskopska miomektomija

Laparoskopija

Laparoskopska miomektomija

je minimalno invazivna hirurška procedura koja se koristi za uklanjanje mioma (benignih tumora materice) uz pomoć laparoskopske tehnike. Ova procedura se izvodi kroz nekoliko malih incizija na trbušnom zidu uz pomoć laparoskopske opreme, uključujući laparoskopsku kameru i specijalizirane instrumente.

Evo osnovnih koraka u laparoskopskoj miomektomiji:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i analizama kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za miomektomijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih incizija na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kroz koje će se uvesti laparoskopska oprema.
  4. Pristup materici: Hirurg će umetnuti laparoskopsku kameru kroz jednu od incizija kako bi imao pregled unutrašnjosti trbušne šupljine.
  5. Identifikacija mioma: Koristeći laparoskopsku kameru, hirurg će identifikovati i locirati miome na površini materice.
  6. Miomektomija: Hirurg će koristiti specijalizirane laparoskopske instrumente kako bi izrezao ili odstranio miome iz zida materice. Ovaj korak može uključivati različite tehnike, uključujući elektrokauterizaciju ili lasersku hirurgiju. Cilj je sačuvati što više zdravog tkiva materice koliko je to moguće.
  7. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz manjih krvnih sudova kako bi se očuvala stabilnost i funkcija materice.
  8. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizije će biti pažljivo zatvorene šavovima ili drugim tehnikama.
  9. Oporavak: Oporavak od laparoskopske miomektomije je obično brži u poređenju sa klasičnom miomektomijom. Pacijentkinja će obično biti otpuštena iz bolnice nakon nekoliko dana i može se vratiti svakodnevnim aktivnostima brže.

Laparoskopska miomektomija je posebno korisna kada su miomi manji i površinski smešteni, jer omogućava sačuvanje zdravog tkiva materice i kraći oporavak. Odluka o izvođenju laparoskopske miomektomije zavisi od specifičnih okolnosti i stanja pacijentkinje, a treba da bude rezultat razgovora između pacijentkinje i lekara kako bi se razmotrili svi faktori i potrebe za intervencijom.

Doktori

Laparoskopska miomektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 282.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻