New Hospital Logo
deco

Laparoskopska klinasta resekcija jajnika

Laparoskopija

Laparoskopska klinasta resekcija jajnika

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se delimično uklonio deo jajnika (resekcija) kako bi se tretirale određene patološke promene u jajnicima, poput cista, tumora ili drugih nepravilnosti. Ovaj postupak se izvodi minimalno invazivnom laparoskopskom tehnikom, što znači da se koriste male incizije i laparoskopska oprema za vizualizaciju i izvođenje operacije.

Evo osnovnih koraka u postupku laparoskopske klinaste resekcije jajnika:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i analizama kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za klinastom resekcijom jajnika.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom celog postupka.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih incizija na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kroz koje će se uvesti laparoskopski instrumenti.
  4. Kreiranje pneumoperitoneuma: Pre početka operacije, abdomen se napumpava ugljen-dioksidom kako bi se stvorio prostor za rad laparoskopskim instrumentima.
  5. Laparoskopija: Hirurg će umetnuti laparoskop, tanak fleksibilni instrument sa video kamerom na vrhu, kroz jednu od incizija. Slikovni prikaz unutar trbušne šupljine će se prikazati na monitoru, omogućavajući hirurgu da precizno vidi jajnik i obližnje strukture.
  6. Klinasta resekcija jajnika: Hirurg će koristiti laparoskopske instrumente kako bi izdvojio deo jajnika koji se mora ukloniti. Ovaj deo jajnika će biti sečen u obliku klinastog reza. Ovo se obično izvodi za uklanjanje patoloških promena, često cista ili tumora, sa minimalnim oštećenjem zdravog tkiva jajnika.
  7. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizije će biti pažljivo zatvorene šavovima ili drugim tehnikama.
  8. Oporavak: Oporavak od laparoskopske klinaste resekcije jajnika obično traje nekoliko dana. Pacijentkinja će morati da sledi upute lekara o postoperativnoj nezi, pratiti svoje zdravstveno stanje i eventualno se podvrgnuti dodatnim terapijama.

Laparoskopska klinasta resekcija jajnika je procedura koja se izvodi kako bi se tretirale patološke promene u jajnicima. Odluka o izvođenju ovog postupka zavisi od specifičnih okolnosti i stanja pacijentkinje. Lekar će pažljivo proceniti situaciju i preporučiti odgovarajući tretman kako bi se postigao najbolji terapijski efekat.

Doktori

Laparoskopska klinasta resekcija jajnika

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 190.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻