New Hospital Logo
deco

Laparoskopska cistektomija

Laparoskopija

Laparoskopska cistektomija

je hirurški postupak koji se obavlja radi uklanjanja ciste sa unutrašnjosti ili sa površine organa, obično sa površine bubrega, mokraćne bešike ili jajnika. Ovaj minimalno invazivan hirurški pristup koristi laparoskopski instrument i laparoskopsku tehniku kako bi se pristupilo i uklonilo oštećeno tkivo ili cista. Ova metoda ima prednost manje invazivnosti u odnosu na otvorenu hirurgiju, što obično rezultira manjim ožiljcima, kraćim vremenom oporavka i manjim rizikom od komplikacija.

Evo osnovnih koraka u laparoskopskoj cistektomiji:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i dijagnostičkim testovima kako bi se identifikovala cista i postavila tačna dijagnoza. Ovo omogućava hirurgu da planira postupak.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji ili lokalnoj anesteziji sa sedacijom, u zavisnosti od specifičnosti postupka i odluke hirurga.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih rezova (obično manjih od 1 cm) u trbušnoj steni. Kroz ove rezove će se ubaciti laparoskopski instrumenti.
  4. Ubacivanje laparoskopskog instrumenta: Laparoskopski instrument (laparoskop) je tanak optički uređaj sa svetlom koji se ubacuje kroz jedan od rezova kako bi omogućio hirurgu da vidi unutrašnjost trbušne šupljine. Dodatni instrumenti se ubacuju kroz druge rezove kako bi se manipulisalo cistom i obavila njena ekscizija (uklanjanje).
  5. Manipulacija cistom: Hirurg će koristiti laparoskopske instrumente da identifikuje cistu, oceni njen položaj i veličinu, i da je ukloni. U zavisnosti od prirode ciste, ona se može izvaditi u celini ili se može aspirirati (usisati tečnost) pre nego što se ukloni.
  6. Provera rezultata: Hirurg će pažljivo proveriti da li je cela cista uklonjena i da nema krvarenja ili drugih problema pre nego što zatvori rezove.
  7. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, mali rezovi u trbušnoj steni će biti zatvoreni šavovima ili lepljenjem.

Laparoskopska cistektomija se često izvodi kao siguran i efikasan način za uklanjanje cista, često bez potrebe za otvorenom hirurgijom. Oporavak nakon ovog postupka obično traje nekoliko dana do nekoliko nedelja, a pacijentkinja će slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, izbegavanju teških fizičkih napora i praćenju potrebnih kontrolnih pregleda.

Doktori

Laparoskopska cistektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 220.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻