New Hospital Logo
deco

Laparoskopska adneksektomija

Laparoskopija

Laparoskopska adneksektomija

je hirurški postupak kojim se izvodi uklanjanje jednog ili oba jajnika zajedno sa jajovodima uz upotrebu laparoskopske tehnike. Ovaj minimalno invazivan postupak obavlja se putem malih incizija (rezova) u trbušnoj steni uz pomoć laparoskopskih instrumenata i kamere. Laparoskopska adneksektomija se primenjuje u različitim medicinskim situacijama, uključujući uklanjanje jajnika zbog benignih ili malignih stanja, kao i radića problema poput cista na jajnicima ili endometrioze.

Evo osnovnih koraka u laparoskopskoj adneksektomiji:

  1. Priprema: Pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i dijagnostičkim testovima kako bi se potvrdila potreba za adneksektomijom. Ovo uključuje pregled ginekologa, ultrazvuk, CT skeniranje ili druge relevantne dijagnostičke postupke.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih incizija (obično manjih od 1 cm) u trbušnoj steni. Kroz ove incizije će se ubaciti laparoskopski instrumenti.
  4. Ubacivanje laparoskopskih instrumenata: Laparoskopski instrumenti uključuju tanki optički uređaj sa svetlom (laparoskop) i dodatne instrumente koji se koriste za manipulaciju jajnicima i jajovodima.
  5. Eksploracija i uklanjanje adneksa: Hirurg će koristiti laparoskopske instrumente i laparoskop za vizualizaciju trbušne šupljine i lokalizaciju jajnika i jajovoda. Zatim će vršiti sekciju (resekciju) jajnika i jajovoda. Ovaj postupak može obuhvatiti različite tehnike u zavisnosti od specifičnog slučaja, uključujući sečenje tkiva, koagulaciju ili upotrebu endoskopskih morača za presecanje.
  6. Provera rezultata: Nakon uklanjanja adneksa, hirurg će pažljivo proveriti da li je postupak izveden bez komplikacija i da nema krvarenja.
  7. Zatvaranje incizija: Nakon završetka postupka, mali rezovi u trbušnoj steni će biti zatvoreni šavovima ili lepljenjem.

Laparoskopska adneksektomija je obično manje invazivna od otvorene hirurgije, što rezultira manjim ožiljcima, kraćim vremenom oporavka i manjim rizikom od komplikacija. Oporavak nakon ovog postupka obično traje nekoliko dana do nekoliko nedelja, a pacijentkinja će slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, izbegavanju teških fizičkih napora i praćenju potrebnih kontrolnih pregleda.

Doktori

Laparoskopska adneksektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 250.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻