New Hospital Logo
deco

Kreiranje nutritivne gastrostome

Hirurgija želuca i tankih creva

Kreiranje nutritivne gastrostome

je hirurški postupak kojim se pravi otvor (stoma) u zidu trbuha i želucu kako bi se omogućilo direktno unošenje hranjivih materija u želudac. Ova procedura se često primenjuje kod pacijenata koji su nesposobni za oralni unos hrane, ili imaju teškoće sa gutanjem, kao i kod onih koji zahtevaju dugotrajno unošenje hranjivih materija zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

Evo osnovnih koraka kreiranja nutritivne gastrostome:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut evaluaciji i testiranjima kako bi se odredila njegova sposobnost da podnese operaciju. Osim toga, pacijent će obično biti postavljen na post dok se ne obezbedi optimalna priprema creva.
  2. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom anestezijom tokom procedure kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje.
  3. Incizija trbuha: Hirurg će napraviti malu inciziju (rez) na trbuhu pacijenta. Mesto incizije će se pažljivo odabrati radi stvaranja stome.
  4. Izrada gastrostomske stome: Nakon incizije trbuha, hirurg će pažljivo izolovati deo želuca i napraviti otvor (stomu) u zidu želuca. Ova stomija će se obično zašiti na trbušnu stenu.
  5. Fiksacija gastrostome: Hirurg će postaviti gastrostomsku cev ili kateter kroz stoma u želudac. Ova cev će omogućiti unošenje tečne hrane ili hranjivih rastvora direktno u želudac.
  6. Zatvaranje rane: Nakon uspešnog postavljanja gastrostomske cevi, hirurg će pažljivo kontrolisati ranu, zaustaviti eventualno krvarenje i zatvoriti inciziju šavovima.

Nakon operacije, pacijent će zahtevati postoperativnu negu i obuku kako bi se pravilno koristila gastrostomska cev. Ovo uključuje pravilno čišćenje i održavanje stome, unošenje ishrane i lekova, i praćenje komplikacija.

Kreiranje nutritivne gastrostome može biti korisno za pacijente sa različitim medicinskim stanjima kao što su maligne bolesti, neurološki poremećaji, gastrointestinalne bolesti ili ozbiljne povrede koje ometaju normalno unošenje hrane. Odluka o izvođenju ove procedure se donosi nakon pažljive evaluacije pacijentovog zdravstvenog stanja i potreba.

Doktori

Kreiranje nutritivne gastrostome

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 180.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻