New Hospital Logo
deco

Kolposkopski pregled

Opšta ginekologija

Kolposkopski pregled

je medicinski pregled koji se koristi za detaljnu analizu cerviksa (grlića materice) i vaginalnog tkiva uz pomoć kolposkopa, optičkog uređaja sa povećanjem. Ovaj pregled se često primenjuje kada postoje abnormalni rezultati PAPA testa (Papanicolaou testa) ili sumnja na promene na cerviksu ili vaginalnom tkivu. Kolposkop omogućava ginekologu da bolje vidi i proceni eventualne promene u tkivu cerviksa i vagine.

Evo kako se obavlja kolposkopski pregled:

  1. Priprema: Pre pregleda, pacijentkinja će se obično promeniti u medicinsku haljinu i leći na ginekološku stolicu, slično kao tokom standardnog ginekološkog pregleda.
  2. Pregled anamneze: Lekar će obaviti razgovor sa pacijentkinjom kako bi saznao o medicinskoj istoriji, menstrualnim ciklusima, seksualnoj aktivnosti, kontracepciji, prethodnim ginekološkim problemima i drugim relevantnim informacijama.
  3. PAPA test (Papanicolaou test): U nekim slučajevima, PAPA test će biti obavljen pre kolposkopskog pregleda kako bi se proverio cerviks na prisustvo abnormalnih ćelija.
  4. Kolposkopski pregled: Lekar će postaviti kolposkop blizu vaginalnog otvora i gledati kroz njega kako bi detaljno pregledao cerviks i vaginalno tkivo. U nekim slučajevima, lekar može koristiti obojenu tečnost (najčešće lugolov rastvor) kako bi se istakle nepravilnosti i promene u tkivu.
  5. Biopsija: Ako lekar primeti sumnjive promene tokom kolposkopskog pregleda, može odlučiti da uzme tkivni uzorak (biopsiju) sa cerviksa ili vaginalnog tkiva. Ovi uzorci će biti poslati na patohistološku analizu kako bi se precizno utvrdila priroda promena (da li su benigni, prekancerozni ili maligni).

Kolposkopski pregled je koristan alat za procenu zdravlja cerviksa i vaginalnog tkiva. On omogućava lekarima da identifikuju eventualne promene koje zahtevaju dalje praćenje ili lečenje. Ovaj pregled je posebno važan za ranu dijagnostiku i praćenje karcinoma cerviksa i HPV (humani papiloma virus) infekcija. Pacijentkinje bi trebalo da redovno obavljaju ginekološke preglede, uključujući i kolposkopske preglede, kako bi očuvale svoje zdravlje reproduktivnih organa.

Doktori

Kolposkopski pregled

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 6.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻