New Hospital Logo
deco

Kolonoskopija sa polipektomijom II

Gastroenterologija

Kolonoskopija sa polipektomijom

je medicinska procedura koja se koristi za pregled i uklanjanje polipa u debelom crevu. Polipi su male izrasline na unutrašnjim zidovima creva, iako većina polipa nije kancerogena, neki polipi mogu vremenom postati maligni, pa se njihovo uklanjanje preporučuje kako bi se sprečio razvoj kolorektalnog karcinoma. Kolonoskopija sa polipektomijom je efikasan način za otkrivanje, dijagnostikovanje i odstranjivanje polipa.

Procedura se obično izvodi na sledeći način:

  1. Priprema: Pre kolonoskopije sa polipektomijom, pacijent treba proći kroz pripremni proces kako bi se crevo očistilo od fekalnih materija. Ovo obično uključuje unos posebnih laksativa i ograničenje ishrane dan ili dva pre procedure.
  2. Kolonoskopija: Tokom same kolonoskopije, pacijent leži na boku, a lekar umetne fleksibilni instrument poznat kao kolonoskop kroz analni otvor i lagano ga uvodi u debelo crevo. Kolonoskop je opremljen malom kamerom na vrhu, koja omogućava lekaru da pregleda unutrašnjost creva na ekranu.
  3. Pronalaženje i uklanjanje polipa: Ako lekar primeti prisustvo polipa tokom pregleda, on ili ona može koristiti specijalne instrumente koji se ubacuju kroz kolonoskop kako bi uklonili polipe. Ovaj postupak se naziva polipektomija. Polipi se obično uklanjaju korišćenjem elektrokoagulacije ili drugih tehnika. Uklonjeni polipi se obično šalju na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li su benigni ili potencijalno kancerogeni.
  4. Završetak procedure: Nakon uklanjanja polipa, kolonoskop se polako izvlači iz creva. Pacijent se obično budi iz sedacije ili anestezije, ako je primenjena. Procedura traje obično oko 30 minuta do sat vremena.

Kolonoskopija sa polipektomijom je važna preventivna procedura za otkrivanje i prevenciju kolorektalnog karcinoma. Nakon procedure, pacijent će možda imati neko vreme za oporavak, ali će obično moći da se vrati normalnim svakodnevnim aktivnostima relativno brzo.

Važno je redovno obavljati ovu vrstu pregleda, posebno ako imate faktore rizika za razvoj kolorektalnog karcinoma ili ako vaš lekar preporuči ovu proceduru. Obratite se svom lekaru ako imate dodatna pitanja ili brige u vezi sa kolonoskopijom sa polipektomijom.

Doktori

Kolonoskopija sa polipektomijom II

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 46.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻