New Hospital Logo
deco

Kolonoskopija (bez anestezije)

Gastroenterologija

Kolonoskopija bez anestezije

je medicinski postupak koji se koristi za vizualizaciju i procenu unutrašnjosti debelog creva. Ovaj postupak se izvodi pomoću fleksibilnog instrumenta poznatog kao kolonoskop, koji se umetne kroz anus i napreduje kroz debelo crevo kako bi se pregledao njegov unutrašnji zid. Kolonoskopija bez anestezije podrazumeva da je pacijent budan i svestan tokom postupka. Evo osnovnih koraka koji obuhvataju kolonoskopiju bez anestezije:

  1. Priprema: Pre pregleda, pacijent će dobiti upute o tome kako se pripremiti za kolonoskopiju. To uključuje posebnu dijetu i čišćenje creva kako bi se osiguralo da je crevo čisto i da se kolonoskop može lakše uvući.
  2. Uvođenje kolonoskopa: Fleksibilni kolonoskop će se pažljivo umetnuti kroz anus i postepeno će se napredovati kroz debelo crevo. Ovaj proces može izazvati nelagodnost i osećaj pritiska, ali ne bi trebao biti bolan. Tokom pregleda, pacijent će biti upitan da sarađuje i može osećati potrebu da prazni crevo.
  3. Vizualizacija: Lekar će koristiti kolonoskop za pregled unutrašnjosti debelog creva kako bi identifikovao eventualne promene, polipe, čireve ili druge patološke promene. Pacijent može videti slike sa kolonoskopa na monitoru tokom postupka.
  4. Biopsija ili polipektomija: Ako se identifikuju polipi ili druge potencijalno problematične promene, lekar može izvršiti biopsiju (uzimanje uzorka tkiva) ili polipektomiju (uklanjanje polipa).
  5. Završetak postupka: Nakon što je pregled završen i sve potrebne intervencije izvršene, kolonoskop će se pažljivo izvaditi iz tela pacijenta.
  6. Naknadno pražnjenje creva: Nakon kolonoskopije, pacijent će često biti upućen na toalet kako bi potpuno ispraznio crevo.

Kolonoskopija bez anestezije može biti neprijatna zbog osećaja pritiska i nelagodnosti tokom postupka, ali ne bi trebala biti bolna. Važno je da pacijent sarađuje sa medicinskim timom tokom postupka i da sledi sve upute kako bi se obezbedila tačna dijagnoza i evaluacija debelog creva.

Doktori

Kolonoskopija (bez anestezije)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 16.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻