New Hospital Logo
deco

Klinasta resekcija jajnika

Ginekološke operacija

Klinasta resekcija jajnika

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se uklonio deo jajnika, obično sa ciljem da se sačuva što više zdravog tkiva ovog reproduktivnog organa. Ova procedura se često koristi za lečenje različitih benignih (ne-kancerskih) i malignih (kancerskih) stanja jajnika, uključujući tumore i ciste.

Evo kako obično izgleda postupak klinaste resekcije jajnika:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će obaviti osnovne preoperativne preglede, uključujući dijagnostičke testove i slikovne preglede kako bi se tačno odredila priroda problema i oblast koja će biti resektovana.
  2. Anestezija: Klinasta resekcija jajnika se obavlja pod opštom anestezijom kako bi se pacijentkinja održala bezbolnom i nesvesnom tokom postupka.
  3. Pristup: Hirurg će napraviti inciziju (rez) u donjem delu trbuha kako bi pristupio jajnicima.
  4. Resekcija jajnika: Nakon pristupa, hirurg će pažljivo identifikovati i izdvojiti oblast jajnika koja se mora resektovati, bilo da se radi o tumoru, cisti ili drugoj promeni. Ovaj deo tkiva će biti uklonjen.
  5. Eventualno dodatni koraci: U nekim slučajevima, hirurg može izvršiti dodatne korake, na primer, uklanjanje regionalnih limfnih čvorova ili drugih tkiva, u zavisnosti od prirode problema.
  6. Zatvaranje rane: Nakon resekcije, hirurg će pažljivo zatvoriti ranu šavovima ili drugim tehnikama kako bi se omogućilo pravilno zarastanje.
  7. Oporavak: Oporavak od klinaste resekcije jajnika obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati da sledi upute lekara o postoperativnoj nezi i moguće će biti potrebna dodatna terapija ili praćenje, naročito ako se radi o malignom oboljenju.

Klinasta resekcija jajnika je postupak koji se izvodi kako bi se sačuvalo što više zdravog tkiva jajnika, a istovremeno se lečilo ili dijagnostikovalo oboljenje. Odluka o izvođenju ovog postupka zavisi od specifičnih medicinskih indikacija i situacija, a treba da bude rezultat razgovora između pacijentkinje i njenog ginekologa ili onkologa kako bi se razmotrili svi faktori i potrebe za intervencijom. Važno je da pacijentkinja bude potpuno informisana o postupku i njegovim mogućim posledicama.

Doktori

Klinasta resekcija jajnika

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 120.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻