New Hospital Logo
deco

Subkutana mastektomija sa pozitivnom SN biopsijom bez rekonstrukcije

Hirurgija dojke

Subkutana mastektomija sa pozitivnom biopsijom sentinel (SN) limfnih čvorova bez rekonstrukcije

se obavlja kada se otkrije prisustvo raka u sentinel limfnim čvorovima i pacijentkinja odluči da ne želi odmah izvršiti rekonstrukciju dojki. Ovaj hirurški postupak podrazumeva potpuno uklanjanje dojki zajedno sa pozitivnim SN limfnim čvorovima kako bi se uklonila maligna bolest. Odluka da se rekonstrukcija odloži može biti privremena ili trajna, a to zavisi od želja i potreba pacijentkinje.

Evo osnovnih koraka subkutane mastektomije sa pozitivnom SN biopsijom bez rekonstrukcije:

  1. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje tokom procedure.
  2. Incizije: Hirurg će napraviti incizije (reze) na dojkama. Dužina incizija će varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta i planiranog obima mastektomije.
  3. Uklanjanje dojki: Nakon otvaranja dojki, hirurg će pažljivo ukloniti tkivo dojki, uključujući tkivo dojki, bradavice i areole (tamniji krugovi oko bradavica).
  4. Disekcija pozitivnih SN limfnih čvorova: Hirurg će pažljivo izvršiti disekciju i ukloniti sentinel (SN) limfne čvorove koji su pozitivni na prisustvo raka. Ovi uzorci će se dalje analizirati kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i karakteristike raka.
  5. Zatvaranje rana: Hirurg će pažljivo kontrolisati rane kako bi se sprečilo krvarenje i infekcija, a zatim će zatvoriti incizije šavovima.

Nakon subkutane mastektomije sa pozitivnom SN biopsijom bez rekonstrukcije, pacijentkinja će zahtevati postoperativnu negu i oporavak. Ovo uključuje praćenje rana, nošenje posebnog grudnjaka za podršku tokom procesa ozdravljenja, i postepeno vraćanje normalnim aktivnostima.

Odluka o eventualnoj budućoj rekonstrukciji dojki će zavisiti od individualnih faktora pacijentkinje, njenih želja i konsultacije sa timom stručnjaka. Važno je razgovarati sa hirurgom i onkologom kako bi se donela najbolja odluka u vezi sa daljim tretmanom i rekonstrukcijom dojki, ako to pacijentkinja želi.

Doktori

Subkutana mastektomija sa pozitivnom SN biopsijom bez rekonstrukcije

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 520000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻