New Hospital Logo
deco

Intervencije na žučnim putevima sa T-drenažom

Heptobilijarna i pankreasna hirurgija

Intervencije na žučnim putevima sa T-drenažom

se odnose na hirurške procedure koje uključuju postavljanje T-drena (ili T-tube) u žučne puteve kako bi se omogućila drenaža žuči i olakšalo ispravno funkcionisanje žučnog sistema. Ove procedure se obično primenjuju za tretiranje problema u žučnom sistemu, uključujući začepljenje žučnih puteva, postoperativne komplikacije nakon hirurškog zahvata na žučnoj kesi ili drugih stanja koja zahtevaju drenažu žuči. Evo nekoliko različitih hirurških procedura koje uključuju T-drenažu:

  1. Kolekistektomija sa T-drenažom: Kolekistektomija je hirurško uklanjanje žučne kese, a ponekad se T-drenaža postavlja tokom ove procedure kako bi se obezbedila drenaža žuči iz žučnih puteva u žučnu kesu tokom procesa ozdravljenja.
  2. Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP) sa T-drenažom: ERCP je procedura koja se koristi za dijagnostiku i tretman problema u žučnim putevima i pankreasu. T-drenaža se može postaviti tokom ERCP kako bi se omogućila drenaža žuči iz žučnih puteva.
  3. Operacija žučnih puteva sa T-drenažom: Ovo uključuje različite hirurške procedure na žučnim putevima, kao što su resekcija žučnih puteva ili anastomoza (spajanje) žučnih puteva, uz postavljanje T-drenaze kako bi se obezbedila drenaža žuči i smanjio pritisak u žučnim putevima.
  4. Kontrola komplikacija nakon hirurških zahvata: T-dren se ponekad koristi kao privremena mera za kontrolu komplikacija nakon hirurških zahvata na žučnom sistemu, kao što su curenje žuči ili sužavanje žučnih puteva.

T-dren je specifičan medicinski uređaj koji se koristi za ove svrhe i može se privremeno ili stalno ostaviti u telu pacijenta, u zavisnosti od potreba i plana lečenja. Važno je da se pacijenti koji prolaze kroz ove procedure pridržavaju postoperativnih uputstava i imaju redovne kontrole kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje T-drenaze i sprečile komplikacije. Odluka o primeni T-drenaze će zavisiti od specifičnog medicinskog stanja pacijenta i procene lekara.

Doktori

Intervencije na žučnim putevima sa T-drenažom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 260.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻