New Hospital Logo
deco

Holter TA

Kardiologija

Holter TA (Holter krvnog pritiska)

je medicinska procedura koja se koristi za neprekidno praćenje krvnog pritiska pacijenta tokom perioda od 24 sata ili duže. Ova metoda se koristi kako bi se dobila bolja slika o fluktuacijama krvnog pritiska tokom svakodnevnih aktivnosti i noćnog odmora. Holter TA se često primenjuje za dijagnostikovanje hipertenzije (visokog krvnog pritiska) i praćenje efikasnosti terapije.

Evo kako funkcioniše Holter TA:

  1. Postavljanje aparata: Pacijentu se postavlja mali prenosivi uređaj, Holter monitor za krvni pritisak, obično oko struka ili preko ramena. Monitor je povezan sa manžetnom koja se postavlja na nadlakticu.
  2. Automatsko merenje: Holter TA uređaj automatski meri krvni pritisak u određenim vremenskim intervalima tokom perioda praćenja, obično svakih 15-30 minuta tokom dana i svakih 30-60 minuta tokom noći.
  3. Beleženje podataka: Tokom praćenja, Holter TA monitor beleži rezultate krvnog pritiska, uključujući sistolni (gornji) i dijastolni (donji) pritisak. Pacijent takođe vodi dnevnik aktivnosti i eventualnih simptoma koje oseća.
  4. Analiza podataka: Nakon perioda praćenja, podaci sa Holter TA monitora se prenose na računar i analiziraju od strane lekara. Lekar traži promene u krvnom pritisku tokom različitih aktivnosti i noćnog odmora.
  5. Dijagnoza i plan lečenja: Na osnovu analize podataka, lekar postavlja dijagnozu i, ako je potrebno, predlaže plan lečenja. Holter TA rezultati pomažu u određivanju prisustva hipertenzije, praćenju njenog dnevnog i noćnog variranja, i proceni efikasnosti terapije.

Holter TA je koristan alat za identifikaciju hipertenzije i praćenje krvnog pritiska tokom 24 sata, što može pomoći u boljem razumevanju ponašanja krvnog pritiska u svakodnevnim situacijama. Ova metoda omogućava lekarima da prate kako pacijent reaguje na terapiju i da donesu pravilne odluke u vezi sa lečenjem hipertenzije.

Doktori

Holter TA

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻