New Hospital Logo
deco

Holter EKG

Kardiologija

Holter EKG

poznat i kao Holter monitor, je uređaj koji se koristi za kontinuirano praćenje električne aktivnosti srca, obično tokom perioda od 24 ili čak duže. Ova metoda se koristi za identifikaciju i snimanje eventualnih nepravilnosti u srcu koje se možda ne bi otkrile putem standardnog EKG-a. Holter EKG se često koristi za dijagnostiku aritmija (nepravilnih ritmova srca) i drugih srčanih problema koji se javljaju povremeno.

Evo kako funkcioniše Holter EKG:

  1. Priprema i postavljanje: Pacijentu se postavljaju elektrode (male senzore) na kožu grudnog koša. Elektrode su povezane sa malim prenosivim uređajem, Holter monitorom, koji se nosi na pojasu oko struka ili preko ramena. Monitor je mali i lagan, omogućavajući pacijentu da slobodno obavlja svakodnevne aktivnosti.
  2. Snimanje podataka: Holter monitor neprekidno beleži električne impulse srca tokom čitavog perioda praćenja. Pacijent je upućen da vodi dnevnik u kojem beleži svoje aktivnosti i eventualne simptome koje oseća, kao što su palpitacije, vrtoglavica ili osećaj nesvestice.
  3. Analiza podataka: Nakon perioda praćenja, podaci sa Holter monitora se prenose na računar i analiziraju od strane lekara. Lekar traži eventualne nepravilnosti u srcu, kao što su aritmije, bradikardija (sporo srce) ili tahikardija (brzo srce), koje se mogu dogoditi tokom svakodnevnih aktivnosti.
  4. Dijagnoza i plan lečenja: Na osnovu analize podataka, lekar postavlja dijagnozu i, ako je potrebno, predlaže plan lečenja. Holter EKG rezultati pomažu u tačnoj identifikaciji problema i donošenju odluka o lečenju.

Holter EKG je posebno koristan za pacijente koji povremeno doživljavaju simptome kao što su nesvestica ili palpitacije, jer omogućava lekarima da prate srčanu aktivnost tokom tih epizoda. Ova metoda takođe pomaže u proceni efikasnosti terapije za srčane aritmije ili druge srčane probleme.

Doktori

Holter EKG

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻