New Hospital Logo
deco

Himenektomija

Ginekološke intervencije

Himenektomija

je hirurški postupak koji podrazumeva uklanjanje dela ili celog himena, tankog tkiva koje se nalazi na ulazu u vaginu kod nekih žena. Himen je poznat i kao „devičji omotač“ i često je povezan sa kulturnim i socijalnim konceptima devičanstva, iako ne mora nužno da bude povezan sa seksualnim iskustvima.

Razlozi za himenektomiju uključuju:

  1. Medicinski razlozi: U nekim slučajevima, himen može biti prekomerno gust, uzrokovanrođenom anomalijom, što može otežati menstrualni tok ili prouzrokovati bol. U takvim situacijama se može razmotriti himenektomija.
  2. Religijski i kulturni razlozi: U određenim kulturama i religijskim zajednicama, prisustvo neoštećenog himena može biti važno za tradiciju ili društveni status. Himenektomija se može obaviti kako bi se sačuvao oblik himena pre venčanja.
  3. Medicinski pregled: Ponekad se himenektomija može zahtevati za medicinske preglede, kao što je kolposkopija, radi preciznog pregleda grlića materice.

Važno je napomenuti da himenektomija, kada se obavi iz medicinskih razloga, treba da se izvrši od strane kvalifikovanog medicinskog osoblja u sigurnom okruženju kako bi se izbegle komplikacije. U slučajevima kada se izvodi iz kulturnih razloga, važno je da pacijentka bude obaveštena i da da informirani pristanak za postupak.

Himenektomija može biti kontroverzna i podložna različitim tumačenjima u različitim kulturama i društvima. Uvek je važno da se postupak izvodi uz poštovanje želja i potreba pacijentkinje, uz maksimalnu medicinsku pažnju i bezbednost.

Doktori

Himenektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 24.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻