New Hospital Logo
deco

Ginekološki pregled 

Opšta ginekologija

Ginekološki pregled

je medicinski pregled koji se fokusira na procenu i praćenje zdravlja ženskih reproduktivnih organa. Ovaj pregled se obavlja od strane ginekologa, specijaliste za žensko reproduktivno zdravlje. Ginekološki pregled je važan deo rutinske preventivne zdravstvene zaštite žena i pomaže u ranom otkrivanju i lečenju različitih ginekoloških stanja i oboljenja.

Evo šta obično uključuje ginekološki pregled:

  1. Intervju i anamneza: Ginekolog će razgovarati sa pacijentkinjom kako bi saznao o njenim simptomima, istoriji menstrualnih ciklusa, seksualnom aktivitetu, kontracepciji, prethodnim ginekološkim problemima, trudnoćama i drugim relevantnim informacijama.
  2. Pregled dojki: Ginekolog može izvršiti pregled dojki kako bi proverio prisustvo kvržica ili drugih nepravilnosti u dojkama.
  3. Ginekološki pregled: Ovo je osnovni deo pregleda i uključuje pregled spoljnih i unutrašnjih genitalnih organa. Lekar će pažljivo pregledati spoljašnje genitalije i zatim koristiti instrument poznat kao spekulum kako bi pregledao unutrašnjost vagine i cerviksa (grlića materice).
  4. Papa test (Papanicolaou test): Ovo je važan test koji se obavlja tokom ginekološkog pregleda. Lekar će koristiti štapić ili četkicu da uzme bris sa cerviksa kako bi se analizirale ćelije cerviksa. Ovaj test je važan za rano otkrivanje abnormalnih ćelija koje mogu ukazivati na rak cerviksa.
  5. Pelvični pregled: Ovaj deo pregleda uključuje procenu veličine, oblika i položaja materice i jajnika. Lekar će koristiti ruke kako bi pažljivo osetio ove organe kroz trbušni zid.
  6. Bimanualni pregled: Ovaj pregled se izvodi tako što lekar stavlja dva prsta u vaginu, dok drugom rukom vrši pritisak na trbuh. Ovo pomaže u proceni veličine i oblika materice i jajnika.
  7. Krvni testovi: U nekim slučajevima, lekar može naložiti krvne testove za procenu nivoa hormona, anemije ili druge ginekološke ili reproduktivne funkcije.

Ginekološki pregled se obično preporučuje ženama jednom godišnje ili prema uputstvima ginekologa. Redovni ginekološki pregledi su važni za prevenciju, ranu dijagnozu i lečenje ginekoloških problema, uključujući infekcije, rak cerviksa i druga stanja. Takođe, ovaj pregled je prilika za postavljanje pitanja o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji. Pacijentkinje treba da se osećaju otvoreno da razgovaraju sa svojim ginekologom o svim svojim zdravstvenim pitanjima i brigama.

Doktori

Ginekološki pregled 

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 6.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻