New Hospital Logo
deco

Ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom

Opšta ginekologija

Ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom

je detaljan pregled reproduktivnih organa žene koji se izvodi uz pomoć ultrazvuka, medicinskog postupka koji koristi visoke frekvencije zvuka za vizualizaciju unutrašnjih struktura tela. Ovaj pregled omogućava ginekolozima da detaljno pregledaju matericu, jajnike i druge reproduktivne organe kako bi identifikovali potencijalne probleme ili promene. Postoje dva glavna tipa ginekološkog ultrazvuka: transvaginalni ultrazvuk i transabdominalni ultrazvuk.

Evo kako izgleda ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom:

  1. Priprema: Pre pregleda, pacijentkinja će biti upućena da popije veću količinu vode kako bi se napunila bešika. Ovo pomaže boljoj vizualizaciji organa tokom transabdominalnog ultrazvuka. Za transvaginalni ultrazvuk, nema potrebe za posebnom pripremom.
  2. Transabdominalni ultrazvuk: Tokom ovog dela pregleda, pacijentkinja leži na leđima, a gel se nanosi na trbuh kako bi se omogućila bolja provodljivost zvučnih talasa. Zatim, lekar prelazi ultrazvučnu sondu preko trbuha i prati sliku na ekranu. Ovaj deo pregleda omogućava pregled maternice i jajnika sa spoljne strane.
  3. Transvaginalni ultrazvuk: Ovaj deo pregleda se obavlja tako što se ultrazvučna sonda umetne u vaginu pacijentkinje. Sonda je obično pokrivena kondomom i lubrikantom kako bi se olakšalo umetanje. Transvaginalni ultrazvuk omogućava detaljniji pregled unutrašnjosti vagine, cerviksa, materice i jajnika.
  4. Vizualizacija i procena: Tokom oba tipa ultrazvuka, lekar prati slike na ekranu i može pažljivo pregledati reproduktivne organe, proveriti veličinu, oblik, prisustvo cista, tumora, polipa ili drugih promena. Ultrazvuk takođe može biti koristan za procenu debljine endometrijuma (sluzokože materice) i praćenje trudnoće.
  5. Zaključak i plan lečenja: Na osnovu rezultata ultrazvuka, lekar će postaviti dijagnozu, razgovarati sa pacijentkinjom o nalazima i, ako je potrebno, predložiti dalje korake za lečenje ili dodatne pretrage.

Ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom je koristan za dijagnostikovanje različitih ginekoloških stanja, uključujući policistične jajnike, fibroide, endometrioza, ciste jajnika, promene na cerviksu, i druge probleme. Ovaj pregled se često koristi tokom redovnih ginekoloških pregleda i za praćenje određenih zdravstvenih stanja žena. Važno je napomenuti da je ultrazvuk bezbolan i bezbedan medicinski postupak.

 

 

Doktori

Ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 7.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻