New Hospital Logo
deco

Ginekološki pregled sa kolposkopskim pregledom

Opšta ginekologija

Ginekološki pregled sa kolposkopskim pregledom

je specifičan tip ginekološkog pregleda koji se koristi za detaljnu analizu cerviksa i vaginalnog tkiva, posebno kada postoje sumnje na abnormalnosti, promene na cerviksu ili papiloma virus (HPV) infekcija. Kolposkop je optički uređaj sa povećanjem koji omogućava ginekologu da bolje vidi i proceni tkivo cerviksa i vagine.

Evo šta obuhvata ovakav pregled:

  1. Pregled anamneze: Početak pregleda obuhvata razgovor između pacijentkinje i ginekologa. Lekar će postavljati pitanja o medicinskoj istoriji, menstrualnim ciklusima, seksualnoj aktivnosti, kontracepciji, prethodnim ginekološkim problemima i drugim relevantnim informacijama.
  2. Fizički pregled: Ginekolog će izvršiti fizički pregled, uključujući pregled spoljnih genitalija, cerviksa, vagine, materice i jajnika. Tokom pregleda, lekar će tražiti eventualne abnormalnosti ili infekcije.
  3. Papa test (Papanicolaou test): Ovaj test se često radi pre kolposkopskog pregleda kako bi se proverio cerviks na prisustvo abnormalnih ćelija koje mogu ukazivati na rizik od karcinoma cerviksa. Uzimanje brisa cerviksa je rutinski deo ginekološkog pregleda.
  4. Kolposkopski pregled: Nakon PAPA testa, ako postoje abnormalnosti u rezultatima ili sumnje na promene, ginekolog će izvršiti kolposkopski pregled. Lekar će pažljivo pregledati cerviks i vaginalno tkivo kroz kolposkop. U nekim slučajevima, može se koristiti obojena tečnost (lugolova rastvor) kako bi se bolje istakle nepravilnosti.
  5. Biopsija: Ako tokom kolposkopskog pregleda postoje sumnje na abnormalnosti, lekar može uzeti tkivni uzorak (biopsiju) za dalju analizu pod mikroskopom. Ova analiza će pomoći u postavljanju precizne dijagnoze.

Kolposkopski pregled je koristan alat za procenu zdravlja cerviksa i vaginalnog tkiva. On omogućava lekaru da identifikuje eventualne promene koje bi mogle zahtevati dalje praćenje ili lečenje. Ovaj pregled je posebno važan za rano otkrivanje raka cerviksa i praćenje HPV infekcija. Pacijentkinje se ohrabruju da redovno obavljaju ginekološke preglede, uključujući i kolposkopske preglede, kako bi očuvale svoje zdravlje reproduktivnih organa.

Doktori

Ginekološki pregled sa kolposkopskim pregledom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 8.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻