New Hospital Logo
deco

Gastroskopija(bez anestezije)

Gastroenterologija

Gastroskopija

poznata i kao endoskopija gornjeg digestivnog trakta ili gastroskopski pregled, je medicinska procedura koja se koristi za vizualizaciju i procenu unutrašnjosti jednjaka, želuca i početnog dela tankog creva (duodenuma). Ovaj postupak se obično izvodi s upotrebom fleksibilnog instrumenta poznatog kao gastroskop ili endoskop.

Kada se gastroskopija izvodi bez anestezije, pacijent će biti budan tokom procedura i svestan okoline. Evo osnovnih koraka koji obuhvataju gastroskopiju bez anestezije:

  1. Priprema: Pre pregleda, medicinska sestra ili medicinski asistent će vam objasniti proceduru i uzeti vaše podatke i anamnezu. Možda ćete morati potpisati saglasnost za postupak. Takođe, trebali biste obavestiti medicinski tim o svim alergijama na lekove ili drugim problemima koji bi mogli uticati na proceduru.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će obično biti postavljen na leđa na preglednom stolu. Lekar će obaviti brzi pregled grla kako bi osigurao da nema prepreka za prolazak gastroskopa.
  3. Uvođenje gastroskopa: Fleksibilni gastroskop će se pažljivo ubaciti kroz usta pacijenta i svestrano će se spuštati niz jednjak prema želucu. Ovo može izazvati nelagodnost, ali neće biti bolno. Pacijent će moći da diše tokom celog postupka.
  4. Vizualizacija i procena: Kroz gastroskop će se prenositi slika unutrašnjosti jednjaka, želuca i duodenuma na monitor, tako da lekar može pažljivo pregledati organe, tražiti promene, polipe, čireve, krvarenje ili druge patologije. Tokom postupka, možda ćete biti upitani da gutate kako biste pomogli kretanju gastroskopa.
  5. Završetak postupka: Nakon što lekar završi vizualizaciju i procenu, gastroskop će se pažljivo povući iz vašeg tela.
  6. Saveti i praćenje: Nakon postupka, možda ćete ostati pod nadzorom medicinskog osoblja neko vreme dok se probavni trakt smiri. Biće vam pruženi saveti o daljim koracima i praćenju.

Važno je napomenuti da gastroskopija bez anestezije može biti neprijatna zbog prisustva stranog tela u grlu i jednjaku, ali ne bi trebalo da bude bolna. Ako imate bilo kakvih zabrinutosti ili osećate nepodnošljivu nelagodnost tokom postupka, obavezno obavestite medicinsko osoblje kako bi vam mogli pomoći.

Doktori

Gastroskopija(bez anestezije)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 12.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻