New Hospital Logo
deco

Gastroenteralni bypass

Hirurgija želuca i tankih creva

Gastroenteralni bypass

takođe poznat kao želudačno-intestinalni bypass, je hirurški postupak koji se često koristi u lečenju gojaznosti i određenih metaboličkih stanja. Ovaj postupak ima za cilj smanjenje apsorpcije hrane tako da se smanji unos kalorija i pomaže pacijentima da izgube na težini. Postoji nekoliko različitih vrsta gastroenteralnih bypass procedura, a najpoznatije uključuju:

  1. Roux-en-Y gastric bypass (RYGB): Ovo je jedna od najčešćih vrsta gastroenteralnih bypass procedura. Tokom RYGB-a, hirurg će stvoriti malu vrećicu od vrha želuca i spojiti je direktno sa tankim crevom, zaobilazeći veći deo želuca i prvih delova tankog creva. Ovo ograničava unos hrane i apsorpciju kalorija.
  2. Biliopankreatični bypass (BPD): Ovaj postupak uključuje stvaranje manje vrećice od vrha želuca i spajanje je sa srednjim delom tankog creva. Ovaj bypass postupak je složeniji od RYGB-a i može imati više potencijalnih komplikacija.
  3. Mini gastric bypass (MGB): MGB je sličan RYGB-u, ali se koristi jedan spoj između želuca i tankog creva. Ovo je manje invazivna procedura i može imati brži oporavak.

Gastroenteralni bypass se obično izvodi laparoskopski (minimalno invazivno), što znači da hirurg koristi male incizije i posebnu opremu za izvođenje procedure. Nakon bypassa, pacijent će morati da promeni svoju ishranu i način života kako bi postigao i održao željenu težinu. Takođe, pacijenti će morati da se pridržavaju lekarskih uputstava i redovno se kontrolišu kako bi se pratilo njihovo zdravlje i eventualne komplikacije.

Važno je napomenuti da je gastroenteralni bypass ozbiljna hirurška procedura koja nosi rizike i ima potencijalne komplikacije. Odluka o izvođenju ovakve operacije treba pažljivo razmotriti uz konsultaciju sa stručnim medicinskim timom. Gastroenteralni bypass se obično primenjuje kod osoba sa ozbiljnom gojaznošću koje nisu uspele da izgube težinu putem drugih metoda lečenja i imaju određene medicinske indikacije za ovu proceduru.

Doktori

Gastroenteralni bypass

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻