New Hospital Logo
deco

Folikulometrija

Priprema VTO

Folikulometrija

je medicinski postupak koji se koristi za praćenje rasta i razvoja folikula u jajnicima kod žena tokom menstrualnog ciklusa. Ovaj postupak se često koristi u kontekstu vantelesne oplodnje (VTO) ili praćenja fertiliteta kako bi se odredio optimalni trenutak za ovulaciju i začeće. Evo kako folikulometrija obično funkcioniše:

  1. Pregled i planiranje: Folikulometrija počinje obavljanjem početnog pregleda pacijentkinje, uključujući anamnezu i ultrazvučni pregled vaginalnog područja. Na osnovu ovih informacija, lekar će planirati niz ultrazvučnih pregleda tokom menstrualnog ciklusa.
  2. Ultrazvučni pregledi: Tokom menstrualnog ciklusa, pacijentkinja će redovno dolaziti na ultrazvučne preglede kako bi se pratili folikuli u jajnicima. Folikuli su malene tečne kesice u jajnicima koje sadrže jajnu ćeliju. Ultrazvuk omogućava lekaru da prati veličinu, broj i rast folikula.
  3. Određivanje optimalnog trenutka: Na osnovu rezultata ultrazvučnih pregleda, lekar može proceniti kada su folikuli dovoljno zreli za ovulaciju. Ovo je važno jer se optimalan trenutak za oplodnju određuje na osnovu ovulacije.
  4. Oplodnja: Kada folikuli dostignu određenu veličinu i zrelost, lekar će preporučiti najbolji trenutak za seksualne odnose ili proceduru vantelesne oplodnje (VTO). Oplodnja se obično planira kako bi se postigla trudnoća.
  5. Pracenje trudnoće: Ako dođe do trudnoće, folikulometrija može nastaviti da se koristi za praćenje razvoja trudnoće, posebno u ranim fazama.

Folikulometrija je korisna za parove koji imaju problema sa začećem ili koji se podvrgavaju VTO procedurama. Omogućava precizno praćenje menstrualnog ciklusa i identifikaciju optimalnog trenutka za začeće. Ovaj postupak se obično sprovodi u saradnji s ginekologom ili specijalistom za reproduktivnu medicinu i može pomoći parovima da ostvare svoju želju za roditeljstvom.

Doktori

Folikulometrija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻