New Hospital Logo
deco

Elektrokonizacija grlića materice

Ginekološke intervencije

Elektrokonizacija grlića materice

je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje cilindričnog uzorka tkiva iz grlića materice. Ovaj postupak se često koristi u svrhu dijagnostike i lečenja abnormalnih promena na grliću materice (cerviksu), posebno onih koje su povezane sa infekcijom humanim papiloma virusom (HPV) ili abnormalnim PAPA testovima. Elektrokonizacija takođe može biti deo terapije za karcinom in situ (stadijum raka koji se nalazi samo na površini cerviksa).

Evo kako obično izgleda postupak elektrokonizacije grlića materice:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će obaviti osnovni pregled i krvne testove, a lekar će obavestiti pacijenta o postupku i potencijalnim rizicima i koristima.
  2. Anestezija: Elektrokonizacija se obično izvodi uz lokalnu anesteziju kako bi se omogućila bezbolnost postupka. Anestezija se obično primenjuje na grliću materice.
  3. Elektrokonizacija: Lekar koristi poseban instrument, obično nazvan „konizacijska petlja“, koja se zagreva električnom energijom kako bi se odstranio cilindrični uzorak tkiva iz grlića materice. Ovaj uzorak se uzima iz mesta gde postoje sumnje na abnormalne promene.
  4. Zaključak i nega: Nakon elektrokonizacije, pacijent će biti premešten u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko sati, tokom kojih će se pacijent probuditi iz anestezije. Moguće je da se pojavi blago krvarenje ili grčevi nakon postupka, ali ti simptomi obično brzo prolaze.

Rezultati uzorka tkiva koji se uzima tokom elektrokonizacije se šalju na analizu kako bi se utvrdila priroda eventualnih patoloških promena, uključujući prisustvo abnormalnih ćelija.

Elektrokonizacija je koristan postupak za dijagnostiku i lečenje problema sa grlićem materice i cerviksom. Na osnovu rezultata elektrokonizacije, lekar može doneti odluke o odgovarajućem lečenju ili daljim ispitivanjima, ako je potrebno. Važno je da se pacijenti redovno prate nakon ovih postupaka kako bi se pratilo njihovo zdravlje i sprečilo ponovno javljanje abnormalnih promena.

Doktori

Elektrokonizacija grlića materice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 85.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻