New Hospital Logo
deco

Ekstirpacija supraklavikularne limfadenomegalije

Hirurgija dojke

Ekstirpacija supraklavikularne limfadenomegalije

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se potpuno uklonila proširena limfna žlezda (limfadenomegalija) koja se nalazi u supraklavikularnom regionu, tj. iznad ključne kosti. Ova procedura obično se izvodi kada postoji zabrinutost za malignitet ili kada je potrebno dijagnostičko ispitivanje limfnog čvora.

Evo opšteg pregleda kako izgleda postupak ekstirpacije supraklavikularne limfadenomegalije:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti podvrgnut medicinskom pregledu i evaluaciji kako bi se utvrdilo da li je kandidat za operaciju. To uključuje ocenu zdravstvenog stanja, laboratorijske testove i druge dijagnostičke procedure. Pacijent će takođe biti obavešten o proceduri i potpisati saglasnost za operaciju.
  2. Anestezija: Na početku operacije, pacijentu će se primeniti anestezija kako bi bio bezbolan tokom postupka. Vrsta anestezije može varirati, uključujući lokalnu, regionalnu ili opštu anesteziju, u zavisnosti od obima i prirode operacije.
  3. Pristup limfnom čvoru: Hirurg će napraviti rez (inciziju) u blizini supraklavikularnog regiona kako bi pristupio proširenoj limfnoj žlezdi. Veličina incizije će zavisiti od veličine limfnog čvora i potreba za pristupom okolnim strukturama.
  4. Uklanjanje limfnog čvora: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti prošireni limfni čvor iz supraklavikularnog regiona. Ovaj čvor će biti poslat na patohistološku analizu kako bi se utvrdila priroda i mogući malignitet.
  5. Zatvaranje incizije: Nakon uklanjanja limfnog čvora, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja kože.
  6. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz anestezije. Oporavak nakon ovakve operacije može varirati, ali će pacijent dobiti upute o nezi rane, fizičkim aktivnostima i ograničenjima tokom perioda oporavka.

Rezultati patohistološke analize limfnog čvora pomoći će u postavljanju tačne dijagnoze i određivanju daljeg tretmana, ako je potrebno. Važno je da pacijent sledi upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osiguralo što bolje zaceljenje incizije i smanjili rizici od komplikacija.

Doktori

Ekstirpacija supraklavikularne limfadenomegalije

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 82.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻