New Hospital Logo
deco

Ekstirpacija mezenterijalne ciste

Opšta hirurgija

Ekstirpacija mezenterijalne ciste

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se potpuno uklonila cista koja se nalazi u mezenteriju. Mezenterijum je membrano tkivo koje drži creva na mestu u abdomenu i sadrži krvne sudove i limfne čvorove. Ciste u mezenteriju mogu biti benigne, ali se često uklanjaju kako bi se potvrdila dijagnoza, ublažile simptomi ili kako bi se sprečile komplikacije. Evo opšteg pregleda kako izgleda postupak ekstirpacije mezenterijalne ciste:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti podvrgnut medicinskom pregledu i evaluaciji kako bi se utvrdilo da li je kandidat za operaciju. To uključuje ocenu zdravstvenog stanja, laboratorijske testove i druge dijagnostičke procedure. Pacijent će takođe biti obavešten o proceduri i potpisati saglasnost za operaciju.
  2. Anestezija: Na početku operacije, pacijentu će se primeniti anestezija kako bi bio bezbolan tokom postupka. Vrsta anestezije može varirati, uključujući lokalnu, regionalnu ili opštu anesteziju, u zavisnosti od obima i prirode operacije.
  3. Pristup cisti: Hirurg će napraviti rez (inciziju) u blizini mesta gde se nalazi mezenterijalna cista kako bi pristupio njoj. Veličina incizije će zavisiti od veličine ciste i njene lokacije.
  4. Uklanjanje ciste: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti mezenterijalnu cistu iz tkiva mezenterijuma. Ovo može zahtevati pažljivo odvajanje ciste od okolnih krvnih sudova, limfnih čvorova i drugih struktura.
  5. Zatvaranje incizije: Nakon uklanjanja ciste, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja kože.
  6. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz anestezije. Oporavak nakon ovakve operacije može varirati, ali će pacijent dobiti upute o nezi rane, fizičkim aktivnostima i ograničenjima tokom perioda oporavka.

Nakon ekstirpacije mezenterijalne ciste, tkivo ciste će obično biti poslato na patohistološku analizu kako bi se utvrdila priroda lezije i isključila malignost. Važno je da pacijent sledi upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osiguralo što bolje zaceljenje incizije i smanjili rizici od komplikacija.

Doktori

Ekstirpacija mezenterijalne ciste

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻