New Hospital Logo
deco

Eksploracija male karlice i abdomena

Ginekološke operacija

Eksploracija male karlice i abdomena

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se pažljivo pregledala unutrašnjost male karlice i trbušne šupljine u potrazi za patološkim promenama, povredama ili drugim problemima. Ovaj postupak se obavlja kako bi se postavila dijagnoza, procenila priroda problema ili izvršila terapija, naročito kada postoje nejasni simptomi ili sumnja na bolesti unutar karličnih i abdominalnih organa.

Evo osnovnih koraka u postupku eksploracije male karlice i abdomena:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će biti podvrgnut osnovnim pregledima i analizama kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za eksploracijom.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se osiguralo da bude bezbolan i nesvestan tokom celog postupka.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti odgovarajuću inciziju (rez) na trbušnom zidu kako bi se omogućio pristup karličnoj i abdominalnoj šupljini. Veličina incizije će zavisiti od svrhe eksploracije i oblasti koja se istražuje.
  4. Pregled organa: Hirurg će pažljivo pregledati unutrašnjost trbušne šupljine i male karlice koristeći različite hirurške instrumente i laparoskopske kamere, ako je postupak minimalno invazivan. Tokom pregleda, hirurg će tražiti patološke promene, upale, tumore, ciste, povrede ili druge abnormalnosti.
  5. Biopsija ili terapija: Ako se tokom eksploracije pronađu patološke promene, hirurg može izvršiti biopsiju za dalju analizu ili započeti terapiju, kao što je uklanjanje tumora, drenaža ciste, uklanjanje upalnog tkiva itd.
  6. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizija će biti pažljivo zatvorena šavovima ili drugim tehnikama.
  7. Oporavak: Oporavak od eksploracije male karlice i abdomena zavisi od prirode postupka i nalaza. Pacijent će morati da sledi upute lekara o postoperativnoj nezi, aktivnostima i eventualnoj terapiji.

Eksploracija male karlice i abdomena je procedura koja se koristi za postavljanje dijagnoze, procenu stanja i, ako je potrebno, terapiju različitih bolesti i problema unutar karličnih i abdominalnih organa. Odluka o izvođenju ovog postupka zavisi od specifičnih medicinskih indikacija i situacija, a treba da bude rezultat razgovora između pacijenta i lekara kako bi se razmotrili svi faktori i potrebe za intervencijom. Važno je da pacijent bude potpuno informisan o postupku i njegovim mogućim posledicama.

Doktori

Eksploracija male karlice i abdomena

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 160.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻