New Hospital Logo
deco

EKG

Opšta medicina

EKG –  elektrokardiografija

je dijagnostički postupak koji se koristi za snimanje električne aktivnosti srca. Ovaj test omogućava lekarima da procene srčani ritam, identifikuju nepravilnosti srčane aktivnosti, dijagnosticiraju srčane probleme i prate zdravstveno stanje srca pacijenta. EKG se često izvodi u bolnicama, lekarskim ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Ovde su osnovni koraci u postupku izvođenja EKG-a:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se obično traži da leži na leđima na preglednom stolu ili krevetu. Grudi, ruke i noge se obrišu kako bi se poboljšao električni kontakt između kože i elektroda.
  2. Postavljanje elektroda: Na određenim tačkama na telu, obično na grudima, rukama i nogama, postavljaju se elektrode koje su povezane sa EKG aparatom. Ove elektrode registruju električne impulse srca.
  3. Snimanje: EKG aparat počinje da beleži električne impulse srca u obliku grafikona ili linija na papiru ili ekranu računara. Tokom snimanja, pacijent se obično traži da mirno leži i diše normalno.
  4. Snimanje trajanja: EKG snimanje obično traje samo nekoliko minuta. Tokom tog vremena, lekar može zatražiti od pacijenta da zadrži dah na trenutak ili izdahne duboko kako bi se registrovali određeni aspekti srčane aktivnosti.
  5. Analiza i interpretacija: Nakon završetka snimanja, EKG trake se analiziraju kako bi se identifikovale eventualne nepravilnosti u srčanoj aktivnosti. Lekar će interpretirati rezultate EKG-a kako bi postavio dijagnozu ili procenio stanje srca pacijenta.

EKG se često koristi za dijagnozu problema sa srcem, kao što su aritmije, ishemija srca, srčani udar, i druge srčane bolesti. Takođe se može koristiti za praćenje pacijenata sa poznatim srčanim problemima i za procenu efikasnosti terapije. EKG je brz, neinvazivan i bezbolan test koji pruža dragocjene informacije o zdravstvenom stanju srca.

Doktori

EKG

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻