New Hospital Logo
deco

Drenažne operacije kod pankreatitisa

Heptobilijarna i pankreasna hirurgija

Drenažne operacije

se često primenjuju u lečenju akutnog ili hroničnog pankreatitisa kada postoji tečnost ili gnojna kolekcija (apsces) u okolini pankreasa. Ove operacije se izvode kako bi se odstranile tečne ili gnojne nakupine i smanjila komplikacija povezana sa pankreatitisom. Evo nekoliko drenažnih operacija koje se mogu primeniti u lečenju pankreatitisa:

  1. Perkutana drenaža: Ova procedura uključuje umetanje tanke igle kroz kožu i trbušni zid direktno u apsces ili tečnost oko pankreasa. Tečnost se može usmeriti i isprazniti ili poslati na analizu. Perkutana drenaža se obično primenjuje kod manjih apscesa.
  2. Transgastric (endoskopska) drenaža: Ova procedura se izvodi pomoću endoskopa, fleksibilnog instrumenta koji se uvodi kroz usta i ždrelu. Endoskop se koristi da se pristupi apscesu ili tečnosti iz želuca ili dvanaestopalačnog creva. Odatle se može izvršiti drenaža ili postavljanje stentova za održavanje otvora.
  3. Otvorena hirurška drenaža: Otvorena hirurška drenaža se izvodi kroz tradicionalnu hiruršku inciziju u trbušnom zidu. Hirurg direktno pristupa apscesu ili tečnosti, uklanja ga i može izvršiti drenažu ili postavljanje stentova ako je potrebno.
  4. Nekroektomija: U nekim slučajevima, posebno u težim oblicima pankreatitisa, može biti potrebno ukloniti nekrotično (mrtvo) tkivo iz pankreasa. Ova procedura se naziva nekroektomija i može se izvesti otvorenom hirurškom tehnikom ili laparoskopski, zavisno od specifičnih okolnosti.

Važno je napomenuti da odluka o vrsti drenažne procedure zavisi od ozbiljnosti pankreatitisa, veličine i lokacije tečnosti ili apscesa, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Drenažne operacije se izvode kako bi se olakšalo izlečenje i sprečile komplikacije povezane sa pankreatitisom. Odluka o izvođenju ovih operacija obično se donosi u konsultaciji između pacijenta i medicinskog tima.

Doktori

Drenažne operacije kod pankreatitisa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 300.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻