New Hospital Logo
deco

Dopler vene porte

Dopler

Dopler ultrazvuk vene porte

je dijagnostička procedura koja se koristi za procenu protoka krvi kroz portalnu venu, koja je glavni krvni sud koji prenosi krv iz gastrointestinalnog trakta i slezine do jetre. Ovaj pregled je važan za identifikaciju problema u cirkulaciji krvi u ovom regionu, kao što su tromboza, proširenje vene (portalna hipertenzija) ili druge vaskularne abnormalnosti koje mogu uticati na funkciju jetre.

Evo kako obično izgleda Dopler ultrazvuk vene porte:

  1. Priprema: Pacijent obično ne zahteva posebnu pripremu pre ovog pregleda. Važno je obavestiti svog lekara o svim lekovima koje uzimate i o eventualnim alergijama na kontrastne materijale, jer se u nekim slučajevima može koristiti kontrastna sredina za bolju vizualizaciju.
  2. Položaj pacijenta: Pacijent će biti postavljen u ležeći položaj na preglednom stolu, sa izloženim delom tela koji se pregleda.
  3. Gel i sonda: Tehničar za ultrazvuk će naneti gel na površinu kože iznad područja gde se nalazi vena porta. Gel pomaže u poboljšanju provodljivosti zvučnih talasa i omogućava bolju sliku. Nakon toga, ultrazvučna sonda se postavlja na površinu kože iznad mesta gde se nalazi vena porta.
  4. Ultrazvučna sonda: Sonda emituje visokofrekventne zvučne talase u telo, a ti talasi se reflektuju od crvenih krvnih zrnaca koja se kreću kroz venu porta. Pomoću ovih odraza, uređaj stvara slike i zvuke koji se prikazuju na monitoru.
  5. Analiza i merenje: Tehničar i/ili lekar pažljivo pregledaju slike na monitoru i slušaju zvuke (Dopler efekat) kako bi procenili protok krvi kroz venu portu. Ovaj postupak može da pokaže brzinu i smer krvnog protoka, kao i eventualne suženja, proširenja ili druge abnormalnosti.

Dopler ultrazvuk vene porte može pomoći u identifikaciji problema u cirkulaciji krvi u portalnoj veni i služi kao važan alat za dijagnostiku i praćenje stanja kao što su portalna hipertenzija ili tromboza. Na osnovu rezultata ovog pregleda, lekari mogu preduzeti odgovarajuće mere za lečenje ili uputiti pacijenta na dodatne testove ili tretmane.

Doktori

Dopler vene porte

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻