New Hospital Logo
deco

Dopler krvnih sudova vrata (karotida)

Dopler

Dopler ultrazvuk krvnih sudova vrata

posebno karotidnih arterija, je dijagnostički postupak koji se koristi za procenu protoka krvi kroz karotidne arterije, koje se nalaze duž vrata i dovode krv u mozak. Ovaj pregled pomaže u otkrivanju i praćenju eventualnih suženja (stenozu) ili drugih problema u ovim arterijama, što može biti važno za prevenciju moždanog udara.

Evo kako obično izgleda Dopler ultrazvuk karotidnih arterija:

  1. Priprema: Pacijent ne zahteva posebnu pripremu pre ovog pregleda. Pacijent će obično ostati odeven, osim ako se pregled vrši na delu vrata koji zahteva izlaganje. U nekim slučajevima, pacijentu se može reći da ne jede ili pije određeno vreme pre pregleda.
  2. Položaj pacijenta: Pacijent će biti postavljen u udoban položaj, obično ležeći na leđima sa lagano podignutom glavom.
  3. Gel i sonda: Tehničar za ultrazvuk će naneti gel na površinu kože duž karotidnih arterija. Gel pomaže u poboljšanju provodljivosti zvučnih talasa i omogućava bolju sliku. Nakon toga, ultrazvučna sonda se postavlja na površinu kože iznad karotidnih arterija.
  4. Ultrazvučna sonda: Sonda emituje visokofrekventne zvučne talase u telo, a ti talasi se reflektuju od crvenih krvnih zrnaca koja se kreću kroz karotidne arterije. Pomoću ovih odraza, uređaj stvara slike i zvuke koji se prikazuju na monitoru.
  5. Analiza i merenje: Tehničar i/ili lekar pažljivo pregledaju slike na monitoru i slušaju zvuke (Dopler efekat) kako bi procenili protok krvi kroz karotidne arterije. Ovaj postupak može da pokaže brzinu i smer krvnog protoka, kao i eventualne stenoze, plakove ili druge abnormalnosti u arterijama.

Dopler ultrazvuk karotidnih arterija često se koristi za procenu rizika od moždanog udara i praćenje pacijenata sa aterosklerozom (nagomilavanjem plaka) u karotidnim arterijama. Rezultati ovog pregleda mogu pomoći lekarima da preduzmu preventivne mere kako bi smanjili rizik od moždanog udara.

Doktori

Dopler krvnih sudova vrata (karotida)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻