New Hospital Logo
deco

Dopler krvnih sudova (arterija ili vena)

Dopler

Dopler ultrazvuk krvnih sudova

je dijagnostička procedura koja se koristi za praćenje protoka krvi kroz arterije i vene. Ovaj pregled omogućava lekarima da procene protok krvi, otkriju eventualne blokade, suženja ili tromboze, i identifikuju druge probleme sa cirkulacijom. Postupak se može primeniti na arterijama ili venama u različitim delovima tela, uključujući noge, ruke, vrat, abdomen, mozak i druge regije. Evo kako obično izgleda Dopler ultrazvuk:

  1. Priprema: Obično nema posebne pripreme potrebne pre ovog pregleda. Pacijent može ostati odeven, osim ako se pregled vrši na delu tela koji zahteva izlaganje. Ponekad će biti potrebno ukloniti nakit ili druge predmete koji mogu ometati pregled.
  2. Položaj pacijenta: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se omogućio pristup krvnim sudovima koji se pregledaju. To može uključivati ležanje na stolu ili sedenje, zavisno od regije tela koja se pregleda.
  3. Gel i sonda: Tehničar za ultrazvuk će primeniti gel na površinu kože u oblasti gde se nalaze krvni sudovi koji se pregledaju. Gel pomaže u poboljšanju provodljivosti zvučnih talasa i omogućava bolju sliku. Nakon toga, sonda se postavlja na površinu kože iznad krvnih sudova.
  4. Ultrazvučna sonda: Sonda emituje visokofrekventne zvučne talase u telo, a ti talasi se reflektuju od crvenih krvnih zrnaca koja se kreću kroz krvne sudove. Pomoću ovih odraza, uređaj stvara slike i zvuke koji se prikazuju na monitoru.
  5. Analiza i merenje: Tehničar i/ili lekar pažljivo pregledaju slike na monitoru i slušaju zvuke (Dopler efekat) kako bi procenili protok krvi i identifikovali eventualne problematične oblasti. Ovaj postupak može da pokaže brzinu i smer krvnog protoka, a takođe može da otkrije suženja, blokade, aneurizme ili tromboze u krvnim sudovima.

Dopler ultrazvuk arterija često se koristi za procenu cirkulacije u ekstremitetima i za identifikaciju perifernih vaskularnih oboljenja, dok se Dopler ultrazvuk vena često koristi za dijagnostikovanje tromboza ili drugih problema s venama. Ovaj neinvazivni pregled je važan alat u dijagnostici i praćenju kardiovaskularnih problema.

Doktori

Dopler krvnih sudova (arterija ili vena)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻