New Hospital Logo
deco

Dopler karotida

Kardiologija

Dopler karotida

poznat i kao dopler ultrazvuk karotidnih arterija, je dijagnostički test koji se koristi za procenu protoka krvi u karotidnim arterijama u vratu. Karotidne arterije su dve glavne arterije koje snabdevaju mozak krvlju, i ova procedura se obično koristi kako bi se identifikovali eventualni problemi poput suženja arterija ili prisustva plakova koji mogu dovesti do moždanog udara ili drugih problema sa cirkulacijom u mozgu.

Evo kako se obično izvodi Dopler karotida:

  1. Priprema: Pacijent leži na preglednom stolu, obično na leđima. Gel se nanosi na područje vrata iznad karotidnih arterija kako bi se poboljšala provodljivost ultrazvučnih talasa.
  2. Upotreba Dopler uređaja: Tehničar koristi ultrazvučni transduser (sonda) koji emituje visokofrekventne zvučne talase kroz kožu prema karotidnim arterijama. Transduser takođe hvata zvučne odjeke talasa koji se reflektuju sa kretanjem krvi.
  3. Snimanje podataka: Ultrazvuk pruža realno vreme slike protoka krvi kroz karotidne arterije i takođe omogućava slušanje zvuka protoka krvi (doplerski efekat). Ovo omogućava da se proceni brzina i smernost krvnog toka.
  4. Analiza podataka: Tehničar ili lekar analizira slike i zvuk protoka krvi kako bi identifikovao eventualne abnormalnosti kao što su suženje arterija ili prisustvo plakova.
  5. Dijagnoza i izveštaj: Na osnovu analize, lekar postavlja dijagnozu i izdaje izveštaj koji se koristi za procenu zdravlja karotidnih arterija i procenu rizika od moždanog udara.

Dopler karotida se često koristi za praćenje osoba koje imaju povećan rizik od srčanih i cerebrovaskularnih bolesti. Ovaj test omogućava ranu identifikaciju problema i omogućava lekarima da preduzmu odgovarajuće preventivne mere kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Doktori

Dopler karotida

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻