New Hospital Logo
deco

Dopler abdominalne aorte

Dopler

Dopler ultrazvuk abdominalne aorte

je dijagnostički postupak koji se koristi za procenu protoka krvi kroz abdominalnu aortu, veliku arteriju koja prolazi kroz trbušnu šupljinu i snabdeva krvom organe u abdomenu i donje ekstremitete. Ovaj pregled se često koristi za detekciju i praćenje eventualnih suženja (stenozu), aneurizmi (proširenje), ili drugih problema u abdominalnoj aorti, koji mogu biti ozbiljni.

Evo kako obično izgleda Dopler ultrazvuk abdominalne aorte:

  1. Priprema: Pacijent obično ne zahteva posebnu pripremu pre ovog pregleda. Može biti uputno da ne jedete tešku hranu nekoliko sati pre pregleda kako biste smanjili prisustvo gasova u stomaku.
  2. Položaj pacijenta: Pacijent će biti postavljen u ležeći položaj na preglednom stolu, sa rukama uz telo ili preko grudi.
  3. Gel i sonda: Tehničar za ultrazvuk će naneti gel na površinu kože iznad abdominalne aorte. Gel pomaže u poboljšanju provodljivosti zvučnih talasa i omogućava bolju sliku. Nakon toga, ultrazvučna sonda se postavlja na površinu kože trbuha.
  4. Ultrazvučna sonda: Sonda emituje visokofrekventne zvučne talase u telo, a ti talasi se reflektuju od crvenih krvnih zrnaca koja se kreću kroz abdominalnu aortu. Pomoću ovih odraza, uređaj stvara slike i zvuke koji se prikazuju na monitoru.
  5. Analiza i merenje: Tehničar i/ili lekar pažljivo pregledaju slike na monitoru i slušaju zvuke (Dopler efekat) kako bi procenili protok krvi kroz abdominalnu aortu. Ovaj postupak može da pokaže brzinu i smer krvnog protoka, kao i eventualne suženja, proširenja ili druge abnormalnosti u aorti.

Dopler ultrazvuk abdominalne aorte je koristan za procenu rizika od raznih kardiovaskularnih problema, uključujući aterosklerozu i aneurizmu abdominalne aorte. Na osnovu rezultata ovog pregleda, lekari mogu preduzeti odgovarajuće mere, uključujući promenu načina života, medikamentoznu terapiju ili hirurški tretman ako je potrebno.

Doktori

Dopler abdominalne aorte

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻