New Hospital Logo
deco

Dipitrenova kontraktura (više prstiju)

Hirurgija šake

Dipitrenova kontraktura

takođe poznata i kao Dupuytrenova kontraktura, je progresivno stanje koje utiče na vezivno tkivo u dlanu, obično prstima. Ovo stanje karakteriše stvaranje čvorića ili kvržica u dlanovima, koje se vremenom mogu pretvoriti u zadebljane trake vezivnog tkiva, ograničavajući kretanje prstiju.

Najčešće zahvaćeni prsti su obično treći, četvrti i peti prst. Dipitrenova kontraktura se može manifestovati kao postepeno sužavanje prstiju i ograničenje mogućnosti ispravljanja prsta.

Uzrok ovog stanja nije u potpunosti jasan, ali se smatra da genetika i faktori okoline mogu igrati ulogu. Često se viđa kod starijih osoba i može imati veze s drugim medicinskim stanjima, poput dijabetesa ili epilepsije.

Lečenje ovog stanja može uključivati različite pristupe, uključujući određene lekove, fizikalnu terapiju ili hirurške zahvate. Hirurški zahvat se obično preporučuje kada je kontraktura prsta toliko značajna da ometa normalno funkcionisanje prsta.

Postupak se sastoji od uklanjanja ili sečenja zadebljanih traka koje ograničavaju kretanje prsta. Nakon operacije, obično se sprovodi period rehabilitacije koji može uključivati fizikalnu terapiju kako bi se postigla bolja pokretljivost prstiju.

Kao i kod bilo koje hirurške procedure, važno je da se konsultujete sa stručnjakom kako biste razumeli opcije lečenja, moguće rizike i očekivani oporavak.

Doktori

Dipitrenova kontraktura (više prstiju)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 160.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻