New Hospital Logo
deco

Dilatacija cervikalnog kanala i frakcionirana eksplorativna kiretaža

Ginekološke intervencije

Dilatacija cervikalnog kanala i frakcionirana eksplorativna kiretaža (D&C)

je medicinski postupak koji se obavlja kako bi se istražila unutrašnjost materice (uterusa) i uzeli uzorci tkiva. Ova procedura se često izvodi iz dijagnostičkih ili terapijskih razloga. Evo kako izgleda ovaj postupak:

  1. Pregled i priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će obaviti pregled kod svog ginekologa ili hirurga. Lekar će pregledati reproduktivne organe i postaviti pitanja o simptomima ili problemima koji su doveli do ove procedure. Pacijentkinja će obično biti upoznata sa svim detaljima postupka i dat joj je šansa da postavi pitanja.
  2. Anestezija: Da bi se smanjila nelagodnost i bol, često se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućilo bezbolno izvođenje postupka. U nekim slučajevima, može se koristiti opšta anestezija, posebno ako je postupak obiman ili se radi terapijski.
  3. Dilatacija cervikalnog kanala: Nakon što se anestezija primeni i cerviks (grlić materice) omekša, lekar će pažljivo proširiti cervikalni kanal kako bi se omogućio pristup materici. Ovaj korak se obavlja pomoću dilatatora, koji su posebni instrumenti za širenje cervikalnog kanala.
  4. Eksplorativna kiretaža: Nakon dilatacije cervikalnog kanala, lekar će koristiti kiretu (oštar instrument sličan kašiki) kako bi pažljivo uzeli uzorke tkiva iz unutrašnjosti materice. Ovi uzorci se zatim šalju na patohistološku analizu kako bi se utvrdila priroda promena ili abnormalnosti u materici.
  5. Zatvaranje cervikalnog kanala: Nakon završetka eksplorativne kiretaže, cervikalni kanal se pažljivo zatvara.
  6. Praćenje i oporavak: Pacijentkinja će biti pod nadzorom medicinskog osoblja dok se ne probudi iz anestezije, ako je korišćena opšta anestezija. Oporavak obično traje nekoliko sati, a pacijentkinja će moći da se vrati kući istog dana.

D&C se može izvoditi iz različitih razloga, uključujući dijagnostiku problema kao što su nepravilna krvarenja, abnormalni PAPA test, neobjašnjeni gubitak trudnoće ili praćenje određenih stanja materice. Takođe se može koristiti i kao terapijski postupak za uklanjanje nekih benignih promena ili za završetak pobačaja. Važno je razgovarati sa svojim lekarom o svrhi ovog postupka i šta možete očekivati tokom i nakon njega.

Doktori

Dilatacija cervikalnog kanala i frakcionirana eksplorativna kiretaža

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 34.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻