New Hospital Logo
deco

Dijagnostička histeroskopija sa biopsijom endometrijuma

Priprema VTO

Dijagnostička histeroskopija sa biopsijom endometrijuma

je medicinski postupak koji se koristi za ispitivanje unutrašnjosti materične šupljine kako bi se postavila dijagnoza ginekoloških problema ili promena u endometrijumu (sluznici materice). Ovaj postupak obuhvata uvođenje histeroskopa (tankog instrumenta sa kamerom) kroz cervikalni kanal i u materičnu šupljinu radi vizuelnog pregleda i uzimanja uzorka tkiva za analizu. Evo kako izgleda ovaj postupak:

  1. Pregled i priprema: Pre nego što se izvede postupak, pacijentkinja će obaviti pregled kod svog ginekologa ili lekara kako bi se procenila potreba za dijagnostičkom histeroskopijom. Lekar će obaviti ginekološki pregled i, možda, ultrazvučni pregled kako bi se pripremio za postupak.
  2. Anestezija: Dijagnostička histeroskopija se obično izvodi sa lokalnom anestezijom kako bi se omogućilo da postupak bude što bezbolniji za pacijentkinju. Opšta anestezija se retko koristi.
  3. Uvođenje histeroskopa: Lekar će pažljivo umetnuti histeroskop kroz cervikalni kanal i u materičnu šupljinu. Kamera na histeroskopu omogućava lekaru da prati unutrašnjost materice na ekranu.
  4. Vizuelni pregled: Tokom histeroskopije, lekar će pažljivo pregledati endometrijum (sluznicu materice) kako bi identifikovao eventualne promene, kao što su polipi, fibroidi, adhezije ili druge patološke lezije.
  5. Biopsija endometrijuma: Ako lekar primeti sumnjive promene tokom dijagnostičke histeroskopije, može se izvršiti biopsija endometrijuma. To podrazumeva uzimanje uzorka tkiva sa sumnjivih područja za dalju laboratorijsku analizu. Biopsija se obavlja uz pomoć posebnih instrumenata koji se uvode kroz histeroskop.
  6. Završetak postupka: Nakon pregleda i, ako je potrebno, uzimanja biopsije, histeroskop se pažljivo izvlači iz materične šupljine.
  7. Oporavak: Oporavak nakon dijagnostičke histeroskopije je obično brz. Pacijentkinja će obično moći da se vrati kući istog dana. Može osećati blagu nelagodnost ili krvarenje nakon postupka, ali to obično traje kratko vreme.

Dijagnostička histeroskopija sa biopsijom endometrijuma je korisna procedura za postavljanje tačne dijagnoze ginekoloških problema ili promena u materici. Uzorci tkiva dobijeni biopsijom se šalju na patohistološku analizu kako bi se utvrdila priroda promena. Važno je da pacijentkinja razgovara sa svojim lekarom o svim aspektima ovog postupka i da sledi upute za oporavak i dalje lečenje ako je potrebno.

Doktori

Dijagnostička histeroskopija sa biopsijom endometrijuma

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 70.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻