New Hospital Logo
deco

CTG monitoring

Trudnoća

CTG monitoring

(kardiotokografija) je medicinski postupak koji se koristi za praćenje otkucaja srca fetusa i kontrakcija materice tokom trudnoće i porođaja. To je važan alat za procenu zdravlja fetusa i napredovanja porođaja. Evo kako CTG monitorisanje funkcioniše:

  1. Oprema: CTG monitorisanje uključuje upotrebu posebne opreme, uključujući senzor ili Dopler ultrazvučni uređaj za praćenje otkucaja srca fetusa i toko-dinamometar za praćenje kontrakcija materice.
  2. Postavljanje senzora: Obično se koriste dva senzora. Jedan se postavlja na trbuh trudnice kako bi se pratilo stezanje materice, dok se drugi postavlja iznad mesta gde se najbolje čuju otkucaji srca fetusa. Senzor za otkucaje srca fetusa obično se postavlja na mestu gde se srčani tonovi bebe najbolje čuju.
  3. Prikupljanje podataka: Senzori kontinuirano prikupljaju podatke o otkucajima srca fetusa i kontrakcijama materice. Ovi podaci se zatim prikazuju na monitoru i mogu se beležiti.
  4. Tumačenje rezultata: Lekar ili medicinska sestra prate rezultate CTG monitorisanja kako bi procenili zdravlje fetusa i kontrakcije materice. Normalni fetalni ritam srca varira tokom trudnoće, i tumačenje rezultata može uključivati ​​identifikaciju promena u ritmu koje mogu ukazivati ​​na probleme.
  5. Određivanje akcija: Na osnovu rezultata CTG monitorisanja, lekar će doneti odluku o tome da li su potrebne dodatne intervencije, kao što su promena položaja trudnice, primena oksitocina za stimulaciju kontrakcija, carski rez ili druge mere.

CTG monitorisanje je ključno za praćenje zdravlja fetusa tokom trudnoće i porođaja. Pomaže u identifikaciji problema kao što su fetalna distres, smanjen fetalni ritam srca ili nepravilnosti u kontrakcijama materice. Ovi podaci pomažu lekarima da preduzmu odgovarajuće korake kako bi osigurali siguran i zdrav porođaj.

Doktori

CTG monitoring

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 2.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻