New Hospital Logo
deco

Chlyamidia, bris cerviksa

Opšta ginekologija

Bris cerviksa za testiranje na hlamidiju

je medicinska procedura koja se koristi kako bi se identifikovala infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis u cervikalnom regionu žene. Hlamidija je seksualno prenosiva infekcija koja može uzrokovati različite probleme, uključujući infekciju reproduktivnih organa, bol, neplodnost i druge komplikacije ako se ne leči na vreme.

Evo kako se obavlja bris cerviksa za testiranje na hlamidiju:

  1. Priprema pacijentkinje: Pacijentkinja će biti postavljena u ginekološki položaj na preglednom stolu. U većini slučajeva, pacijentkinja ne zahteva posebnu pripremu za ovaj test.
  2. Uzimanje uzorka: Lekar će koristiti sterilnu špatulu ili četkicu kako bi uzeli uzorak ćelija sa unutrašnjeg dela cerviksa. Ovaj postupak može izazvati blago nelagodnost ili pritisak, ali obično nije bolan i traje samo nekoliko sekundi.
  3. Označavanje uzorka: Uzorak cervikalnih ćelija se označava i smešta u odgovarajući kontejner radi transporta u laboratoriju.
  4. Analiza uzorka: Uzorak se šalje u laboratoriju gde se vrši analiza na prisustvo DNA ili RNA Chlamydia trachomatis bakterije. Laboratorijski tehničar će koristiti molekularne metode (npr. PCR test) kako bi identifikovao bakteriju.
  5. Dijagnoza i rezultati: Rezultati testa obično su dostupni nakon nekoliko dana. Negativni rezultati ukazuju na odsustvo hlamidije, dok pozitivni rezultati ukazuju na prisutnost infekcije. U slučaju pozitivnog rezultata, lekar će preporučiti odgovarajući tretman antibioticima.

Testiranje na hlamidiju, uključujući bris cerviksa, važno je za seksualno aktivne žene, posebno one koje su promenile partnere ili imaju više seksualnih partnera. Rano otkrivanje i lečenje hlamidije mogu sprečiti ozbiljne komplikacije, uključujući infekcije reproduktivnih organa i neplodnost. Redovno testiranje na hlamidiju se preporučuje u okviru ginekološkog pregleda ili u slučaju simptoma infekcije.

Doktori

Chlyamidia, bris cerviksa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.400 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻