New Hospital Logo
deco

Bolnički dan u intenzivnoj jedinici

Opšta hirurgija

Bolnički dan u intenzivnoj jedinici

(Intenzivnoj nezi, skraćeno ICU) je znatno drugačiji od boravka u standardnoj bolničkoj sobi. Intenzivna jedinica je specijalizovana za pacijente koji su ozbiljno bolesni, zahtevaju visok nivo medicinske pažnje i praćenja, ili su prošli velike hirurške zahvate. Evo kako može izgledati tipičan bolnički dan u intenzivnoj jedinici:

  1. Pregled vitalnih znakova: Svaki dan, više puta tokom dana, medicinsko osoblje će pratiti vitalne znakove pacijenta, uključujući krvni pritisak, puls, respiratornu frekvenciju, temperaturu i nivo kiseonika u krvi. Ovo je ključno za praćenje stanja pacijenta.
  2. Intravenska terapija: Mnogi pacijenti u ICU mogu primati intravensku terapiju kako bi se obezbedila hidratacija, davanje lekova i drugi tretmani. Intravenske linije se redovno proveravaju i održavaju.
  3. Respiratorna podrška: Pacijenti koji imaju problema sa disanjem mogu biti povezani sa respiratorom. Parametri disanja se pažljivo prate, a postavke respiratora se prilagođavaju kako bi se obezbedila adekvatna ventilacija.
  4. Lekovi: Lekari u ICU mogu prilagoditi terapiju lekovima u skladu sa stanjem pacijenta. Ovo uključuje analgezike za kontrolu bola, antibiotike za infekcije, antikoagulanse za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka i druge lekove po potrebi.
  5. Monitorisanje: Pacijenti često budu povezani sa različitim monitorima koji prate srčanu aktivnost, nivo kiseonika u krvi, EKG (elektrokardiogram) i druge parametre.
  6. Hirurški postupci i procedura: U ICU se mogu izvoditi hirurški postupci kao deo tretmana ili reanimacije. Hirurzi i anesteziolozi mogu obavljati ovakve zahvate u jedinici.
  7. Dijetalna podrška: Ishrana pacijenata se prilagođava njihovim potrebama. Ako pacijent ne može da jede, mogu se primenjivati enteralna ili parenteralna ishrana.
  8. Briga o ranama: Pacijenti sa ranama ili povredama mogu zahtevati posebnu negu i previjanje rana.
  9. Emocionalna podrška: Porodica pacijenata ima pristup ICU, ali posete i komunikacija mogu biti ograničene. Psiholozi i socijalni radnici mogu pružiti podršku i savete porodici.
  10. Fizička terapija: U određenim slučajevima, fizički terapeuti mogu raditi sa pacijentima u ICU kako bi očuvali ili poboljšali njihovu pokretljivost i snagu.

Bolnički dan u ICU je izazovan za pacijente i njihove porodice. Medicinski tim u ICU je posvećen brizi o najtežim slučajevima i pacijentima koji su kritično bolesni. Očekuje se da se pacijenti u ICU brzo oporave ili stabilizuju kako bi ih se premestilo na manje intenzivne odeljenje ili otpustilo iz bolnice.

Doktori

Bolnički dan u intenzivnoj jedinici

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 21.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻