New Hospital Logo
deco

Biopsija grlića materice sa endocervikalnom kiretažom

Ginekološke intervencije

Biopsija grlića materice sa endocervikalnom kiretažom

je medicinski postupak koji se koristi kako bi se uzeli uzorci tkiva sa grlića materice radi analize i dijagnostike. Ovaj postupak se obično izvodi iz medicinskih razloga, u svrhu procene zdravlja grlića materice, identifikacije abnormalnih promena ili potencijalnih problema.

Evo kako obično izgleda postupak biopsije grlića materice sa endocervikalnom kiretažom:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će obaviti pregled i krvne testove, a lekar će obavestiti pacijenta o postupku i potencijalnim rizicima i koristima.
  2. Anestezija: Postupak obično podrazumeva lokalnu anesteziju kako bi se omogućila bezbolnost postupka. Anestezija se obično primenjuje na grliću materice kako bi se umanjila bol tokom biopsije.
  3. Biopsija: Lekar će koristiti specijalne medicinske instrumente, uključujući biopsijsku pincetu ili skalpel, kako bi uzeo uzorak tkiva sa grlića materice. Uzorak se obično uzima sa mesta gde postoje sumnje na abnormalne promene.
  4. Endocervikalna kiretaža: Nakon biopsije, lekar može obaviti endocervikalnu kiretažu. Ovaj postupak uključuje uzimanje uzorka tkiva sa unutrašnjeg dela cervikalnog kanala (endocerviksa) koristeći poseban instrument. Ovaj korak omogućava analizu dubljeg tkiva cervikalnog kanala.
  5. Zaključak i analiza: Uzorci tkiva se šalju na analizu kako bi se utvrdila priroda bilo kakvih patoloških promena, uključujući prisustvo abnormalnih ćelija, infekcija ili drugih problema.

Nakon postupka, pacijent će biti premešten u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko sati, tokom kojih će se pacijent probuditi iz anestezije. Moguće je da se pojavi blago krvarenje ili grčevi nakon postupka, ali ti simptomi obično brzo prolaze.

Biopsija grlića materice sa endocervikalnom kiretažom je važan postupak za dijagnostiku i praćenje zdravlja grlića materice. Rezultati biopsije mogu pomoći lekarima da identifikuju eventualne patološke promene i odrede dalje korake u lečenju ili praćenju pacijenta.

Doktori

Biopsija grlića materice sa endocervikalnom kiretažom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 40.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻