New Hospital Logo
deco

Anoskopija

Gastroenterologija

Anoskopija

je medicinska procedura koja se koristi za pregled unutrašnjosti analnog kanala i donjeg dela rektuma. Ova procedura se izvodi pomoću anoskopa, specijaliziranog medicinskog instrumenta koji je dizajniran za pregled analnog područja. Anoskop se umetne kroz analni otvor pacijenta kako bi omogućio lekaru da pregleda unutrašnjost analnog kanala.

Anoskopija se obično izvodi iz nekoliko razloga:

  1. Dijagnostika: Anoskopija se koristi za dijagnosticiranje problema u analnom području, uključujući analne pukotine, hemoroide, fistule, apscese i druge patološke promene.
  2. Procena: Lekar može koristiti anoskopiju kako bi procenio stanje analnog kanala i rektuma, posebno ako pacijent ima simptome kao što su krvarenje iz anusa, bol, svrab ili druge probleme u ovom području.
  3. Biopsija: U nekim slučajevima, tokom anoskopije se može uzeti uzorak tkiva (biopsija) kako bi se analizirao pod mikroskopom radi potvrde dijagnoze ili identifikacije patoloških promena.

Anoskopija je obično relativno brza procedura i obavlja se bez potrebe za anestezijom. Pacijent može osećati određenu nelagodnost tokom procedura, ali većina ljudi podnosi ovu proceduru bez većih problema. Nakon završetka anoskopije, pacijent može odmah nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Važno je napomenuti da se anoskopija fokusira samo na analno područje i donji deo rektuma, za razliku od kolonoskopije ili sigmoidoskopije koje pregledaju više delova gastrointestinalnog trakta. Ova procedura se obično koristi za specifične svrhe povezane sa analnim zdravljem.

Pre anoskopije, pacijent će obično morati obaviti određene pripreme, uključujući čišćenje analnog područja, kako bi se omogućio bolji pregled. Važno je da se pre procedure konsultujete sa svojim lekarom kako biste razgovarali o proceduri, pripremi, potencijalnim rizicima i komplikacijama, i da postavite pitanja ako imate bilo kakve nedoumice u vezi sa anoskopijom.

Doktori

Anoskopija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 7.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻