New Hospital Logo
deco

Analiza statusa hormonskih receptora (HER2, Estrogen, Progesteron, KI67)

Hirurgija dojke

Analiza statusa hormonskih receptora je laboratorijski test koji se obavlja na uzorcima tkiva, obično kod pacijenata sa karcinomom dojke ili drugim tipovima karcinoma. Ova analiza pomaže u određivanju da li su tumorske ćelije osetljive na hormone estrogen i progesteron, što može uticati na izbor terapije i prognozu bolesti. Evo kako se obavlja analiza statusa hormonskih receptora:

  1. Uzimanje uzorka tkiva: Prvi korak je uzimanje uzorka tkiva iz tumorske lezije. Ovo se obično postiže biopsijom, hirurškim uklanjanjem tumora ili uzorkovanjem iz ranije prikupljenih tkiva.
  2. Priprema uzorka: Uzorak tkiva se pažljivo priprema za analizu. Tkivo se obično fiksira formalinom kako bi se očuvala njegova struktura, a zatim se seče na tanke sekcije.
  3. Imunohistohemijska analiza: Za analizu hormonskih receptora koristi se tehnika nazvana imunohistohemija. Uzorak tkiva se tretira specifičnim antitelima koji se vezuju za hormone estrogen i progesteron, kao i za njihove receptore na tumorskim ćelijama.
  4. Bojenje i ocenjivanje: Nakon tretmana antitelima, uzorak se boji kako bi se uočili rezultati. Specijalizovani patohistolozi ocenjuju koliko se hormonskih receptora nalazi na površini tumorskih ćelija. Ova ocena se obično izražava kao broj receptora po tumorskim ćelijama.
  5. Tumačenje rezultata: Na osnovu ocene broja hormonskih receptora, dobijaju se rezultati koji ukazuju na status hormonskih receptora u tumorskim ćelijama. Tumori koji imaju više estrogena i progesterona receptora su često hormonski pozitivni, dok oni sa manje ili bez receptora smatraju se hormonski negativnim.
  6. Planiranje terapije: Rezultati analize statusa hormonskih receptora igraju ključnu ulogu u planiranju terapije. Pacijentima sa hormonski pozitivnim tumorima često se preporučuje hormonalna terapija koja može blokirati delovanje estrogena i progesterona na tumorske ćelije. Ovo može pomoći u usporavanju rasta tumora i poboljšanju prognoze.

Analiza statusa hormonskih receptora je važan korak u dijagnostici i lečenju karcinoma dojke i drugih vrsta karcinoma. Ovi rezultati pomažu medicinskom timu da personalizuje terapiju i pruži pacijentima najbolju moguću negu.

Doktori

Analiza statusa hormonskih receptora (HER2, Estrogen, Progesteron, KI67)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 18.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻