New Hospital Logo
deco

Amputacija grlića materice

Ginekološke operacije

Amputacija grlića materice

poznata i kao konizacija ili konizacija cerviksa, je hirurški postupak kojim se uklanja deo grlića materice. Ovaj postupak se najčešće izvodi kao deo lečenja ili dijagnostike različitih ginekoloških stanja, uključujući prekancerozne promene na grliću materice, kancer grlića materice ili dijagnostiku patoloških promena.

Evo osnovnih koraka u postupku amputacije grlića materice:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će obaviti osnovne preoperativne preglede, uključujući dijagnostičke testove i slikovne preglede kako bi se odredila priroda problema i oblast koja će biti amputirana.
  2. Anestezija: Amputacija grlića materice se obavlja pod lokalnom, regionalnom ili opštom anestezijom, u zavisnosti od dogovora sa lekarom i pacijentkinjom.
  3. Amputacija: Hirurg će koristiti specijalne instrumente, kao što je skalpel ili električna petlja, kako bi odstranio deo grlića materice. Ovaj deo tkiva se uzima za dalju analizu, naročito ako se radi o dijagnostičkoj amputaciji.
  4. Zatvaranje rane: Nakon amputacije, hirurg će pažljivo zatvoriti ranu šavovima ili drugim tehnikama kako bi se omogućilo pravilno zarastanje.
  5. Oporavak: Oporavak od amputacije grlića materice obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati da sledi upute lekara o postoperativnoj nezi, uključujući izbegavanje napora, seksualnih odnosa i drugih aktivnosti tokom određenog vremena.

Amputacija grlića materice se izvodi kako bi se lečile prekancerozne promene, tumori ili druge patološke promene na grliću materice. Odluka o izvođenju ovog postupka zavisi od specifičnih medicinskih indikacija i situacija, a treba da bude rezultat razgovora između pacijentkinje i njenog ginekologa ili onkologa kako bi se razmotrili svi faktori i potrebe za intervencijom. Važno je da pacijentkinja bude potpuno informisana o postupku i njegovim mogućim posledicama.

Doktori

Amputacija grlića materice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 140.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻