New Hospital Logo
deco

Adneksektomija-uklanjanje jajnika i jajovoda

Ginekološke operacija

Adneksektomija

je hirurški postupak koji podrazumeva uklanjanje oba jajnika i jajovoda iz ženske karlice. Ova procedura se obavlja iz različitih medicinskih razloga, uključujući lečenje oboljenja jajnika, poput karcinoma jajnika, benignih tumora, cista i drugih patoloških promena. Takođe se može izvoditi kao preventivna mera kod žena koje imaju povećan rizik od razvoja karcinoma jajnika, posebno ako su nosioci mutacija gena BRCA1 ili BRCA2.

Evo osnovnih koraka u postupku adneksektomije:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, analizama i dijagnostičkim procedurama kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za adneksektomijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kako bi pristupio trbušnoj šupljini.
  4. Pristup adneksima: Nakon otvaranja trbušne šupljine, hirurg će pristupiti jajnicima i jajovodima.
  5. Adneksektomija: Hirurg će pažljivo ukloniti oba jajnika i jajovode. Ovaj korak može uključivati različite tehnike, uključujući odvajanje jajnika i jajovoda od okolnog tkiva i krvnih sudova, kako bi se osigurala kompletna i sigurna ekscizija.
  6. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz manjih krvnih sudova kako bi se očuvala stabilnost i sprečila postoperativna komplikacija.
  7. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizija na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorena slojevima, uključujući potkožno tkivo i kožu.
  8. Oporavak: Oporavak od adneksektomije može varirati, ali obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati slediti upute lekara o postoperativnoj nezi i može da se suoči s promenama u hormonskom statusu, naročito ako su oba jajnika uklonjena.

Adneksektomija je ozbiljan hirurški postupak koji može imati značajan uticaj na hormonsku ravnotežu i reproduktivne mogućnosti žene, pa se odluka o izvođenju ove procedure pažljivo razmatra u konsultaciji sa lekarom.

Doktori

Adneksektomija-uklanjanje jajnika i jajovoda

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 180.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻