New Hospital Logo
deco

Adhezioliza creva

Hirurgija želuca i tankih creva

Adhezioliza creva

je hirurška procedura koja se izvodi kako bi se odvojile i razdvojile adhezije (spojeni delovi tkiva) u crevima. Adhezije se mogu formirati između različitih delova creva ili između creva i drugih struktura u abdomenu, kao posledica prethodnih operacija, zapaljenja, ili drugih abdominalnih problema.

Evo osnovnih informacija o adheziolizi creva:

  1. Indikacije: Adhezioliza creva se obično izvodi kada adhezije izazivaju opstrukciju creva, što može uzrokovati bol, nadutost, povraćanje, i probleme sa varenjem hrane. Takođe se može primeniti kod pacijenata sa hroničnim ili ponavljajućim simptomima povezanim sa adhezijama.
  2. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut dijagnostičkim testovima kako bi se utvrdila priroda problema sa adhezijama i precizno locirao deo creva koji je zahvaćen.
  3. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom anestezijom tokom procedure kako bi bio bezbolan i nesvestan tokom operacije.
  4. Laparoskopska ili otvorena adhezioliza: Adhezioliza creva se može izvesti laparoskopski (minimalno invazivno) ili otvorenom hirurgijom (većom incizijom). Laparoskopska adhezioliza obično uključuje manje incizije i brži oporavak, ali se izbor tehnike određuje na osnovu specifičnih okolnosti i težine adhezija.
  5. Razdvajanje adhezija: Hirurg će pažljivo odvojiti i razdvojiti adhezije koristeći posebne instrumente. Ovo se obavlja pažljivo kako bi se izbegle povrede creva ili drugih struktura.
  6. Oporavak: Nakon adheziolize, pacijent će biti praćen i postupno će se uvoditi u ishranu. Oporavak zavisi od težine adhezija i hirurške tehnike koja je primenjena. Laparoskopska adhezioliza obično ima brži oporavak.
  7. Pratnja: Pacijenti će biti praćeni nakon operacije kako bi se osiguralo da se adhezije ne ponavljaju i da nema komplikacija tokom oporavka.

Adhezioliza creva može biti efikasna u ublažavanju simptoma povezanih sa adhezijama i obnavljanju normalne funkcije creva. Važno je napomenuti da adhezije mogu ponoviti nakon operacije, pa je praćenje i upravljanje ovim stanjem dugoročno važno. Odluka o izvođenju adheziolize creva se donosi na osnovu individualnih potreba i procene lekara.

Doktori

Adhezioliza creva

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 280.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻