New Hospital Logo
deco

Ablacija

Ortopedija

Ablacija

je medicinski postupak koji se koristi za uništavanje ili odstranjivanje određenih tkiva ili ćelija u telu. Ova tehnika se primenjuje u različite svrhe, uključujući lečenje bolesti, smanjenje simptoma ili sprečavanje širenja patoloških procesa. Postoje različite vrste ablacije, a neke od najčešće primenjivanih u medicini uključuju:

  1. Radiofrekventna ablacija (RFA): Ova tehnika koristi radiofrekvenciju (visokofrekventne električne talase) kako bi se stvorila toplota koja uništava patološko tkivo, kao što su tumori ili oštećene ćelije.
  2. Ablacija laserom: Laserski zraci se koriste za precizno uništavanje ili odstranjivanje tkiva. Ova tehnika se često primenjuje u oftalmologiji (korekcija vida) i dermatologiji (uklanjanje madeža ili promena na koži).
  3. Ablacija radioaktivnim jodom: Koristi se za lečenje bolesti štitaste žlezde. Pacijent unosi radioaktivni jod putem oralne konzumacije ili injekcije, a ovaj radioaktivni element cilja i uništava oštećene ćelije štitaste žlezde.
  4. Kriohirurgija: Ova tehnika koristi ekstremno niske temperature (tečni azot) kako bi se zamrznulo i uništilo patološko tkivo. Često se primenjuje za lečenje raka kože ili oštećenja jetre.
  5. Ablacija kateterom: Ova procedura se koristi za tretiranje nepravilnih srčanih ritmova (aritmija). Kateter se uvodi u srce i emituje energiju koja uništava abnormalne ćelije odgovorne za aritmiju.
  6. Ablacija embolizacijom: Koristi se za zaustavljanje protoka krvi ka patološkim tkivima, na primer u slučaju aneurizmi (proširenja krvnog suda).

Ablacija može biti minimalno invazivan postupak koji omogućava brži oporavak u poređenju sa otvorenim hirurškim procedurama. Odluka o vrsti ablacije i njenom primenjivanju zavisi od specifične bolesti ili stanja pacijenta i njegove medicinske istorije. Ovaj postupak se obično izvodi uz konsultaciju sa lekarom specijalistom za određenu oblast medicine.

Doktori

Ablacija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 127.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻