New Hospital Logo
deco

Abdominoperinealna amputacija rektuma (Miles)

Hirurgija debelog creva

Abdominoperinealna amputacija rektuma

poznata i kao Milesova operacija, je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se uklonila donja čestica debelog creva, uključujući rektum. Ova operacija se često izvodi kao deo tretmana za rak rektuma, posebno u slučajevima kada je tumor nisko lociran ili kada je postojala neophodnost da se zahvate okolni limfni čvorovi kako bi se sprečilo širenje raka.

Evo osnovnih koraka Milesove operacije:

  1. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje tokom procedure.
  2. Abdominalna faza: Hirurg će napraviti inciziju (rez) u donjem delu trbuha kako bi pristupio abdominalnom (trbušnom) delu debelog creva. Nakon toga, hirurg će pažljivo ukloniti rektum zajedno sa okolnim limfnim čvorovima i okolnim tkivom.
  3. Perinealna faza: Nakon uklanjanja abdominalnog dela rektuma, hirurg će napraviti drugu inciziju u perinealnoj regiji (između anusa i genitalija) kako bi uklonio preostali deo rektuma i analni otvor.
  4. Izrada stome: Kako bi omogućio eliminaciju fekalija, hirurg će izraditi otvor na abdominalnom zidu, obično na levoj strani trbuha, kroz koji će izlaziti fekalije. Ova otvor se naziva kolostoma i pacijent će koristiti posebne vrećice za prikupljanje fekalija.
  5. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo kontrolisati rane na obe lokacije (abdominalnoj i perinealnoj) kako bi se sprečilo krvarenje i infekcija, a zatim će zatvoriti incizije šavovima.

Nakon Milesove operacije, pacijenti će zahtevati postoperativnu negu i oporavak, uključujući pravilnu negu stome i obuku kako je koristiti. Osim toga, pacijent će se suočiti s promenama u procesu pražnjenja creva i potrebno je vreme da se prilagode novoj situaciji.

Ova operacija se često primenjuje kao deo sveobuhvatnog tretmana za rak rektuma i može biti ključna za uklanjanje tumora i sprečavanje njegovog širenja. Kao i kod svake hirurške procedure, važno je da pacijent pažljivo razmotri rizike i benefite Milesove operacije i konsultuje se sa iskusnim hirurgom pre donošenja odluke.

Doktori

Abdominoperinealna amputacija rektuma (Miles)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 600.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻