New Hospital Logo
deco

Abdominalna histerektomija sa konzervacijom (čuvanjem) jajnika

Ginekološke operacije

Abdominalna histerektomija sa konzervacijom jajnika

je hirurški postupak u kojem se uklanja materica (uterus) kroz otvaranje trbušne šupljine, ali se istovremeno očuvaju jedan ili oba jajnika. Ova procedura se izvodi kada postoji potreba za uklanjanjem materice iz različitih razloga, kao što su fibroidi, teško krvarenje iz materice, karcinom materice, ali se žele sačuvati jajnici kako bi se očuvala hormonska ravnoteža i reproduktivna funkcija pacijentkinje.

Evo osnovnih koraka u postupku abdominalne histerektomije sa konzervacijom jajnika:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, analizama i dijagnostičkim testovima kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za histerektomijom i konzervacijom jajnika.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kako bi pristupio trbušnoj šupljini.
  4. Pristup reproduktivnim organima: Nakon otvaranja trbušne šupljine, hirurg će pažljivo odvojiti matericu od okolnih struktura, uključujući ligamente, krvne sudove i vezivno tkivo.
  5. Histerektomija: Materica će biti uklonjena. Ova procedura obuhvata odvajanje materice od vezivnog tkiva i krvnih sudova koji je podržavaju, a zatim uklanjanje organa.
  6. Konzervacija jajnika: U slučaju kada je konzervacija jajnika planirana, hirurg će pažljivo odvojiti jajnike od materice i okolnih struktura kako bi se sačuvala njihova funkcija. U zavisnosti od specifičnih okolnosti, može se očuvati jedan ili oba jajnika.
  7. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz krvnih sudova kako bi se osigurala minimalna postoperativna komplikacija.
  8. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizija na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorena šavovima.
  9. Oporavak: Oporavak od abdominalne histerektomije sa konzervacijom jajnika obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati slediti upute lekara o postoperativnoj nezi i izbegavati teške fizičke napore i seksualne odnose tokom određenog perioda oporavka.

Očuvanje jajnika je važno kako bi se sačuvala hormonska ravnoteža i reproduktivna funkcija žene. Odluka o izvođenju ove procedure treba da bude rezultat pažljivog razgovora između pacijentkinje i lekara, uzimajući u obzir specifične okolnosti i potrebe pacijentkinje.

Doktori

Abdominalna histerektomija sa konzervacijom (čuvanjem) jajnika

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 340.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻