New Hospital Logo

Dr Blaženko Vuković

Dr Blaženko Vuković

Spec. interne medicine - endokrinolog

Dr Blaženko Vuković  još od osnovne škole znao je  da je medicina njegov prvi i jedini izbor. Sav put dalje je bio usmeren na ostvarivanje te želje.  Tokom školovanja opredeljuje se za internu medicinu,  a zatim endokrinologiju,  jer objedinjuje i upotpunjava sve delove interne medicine i omogućava holistički pristup pacijentu.

 

Studije je započeo na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a završio u Beogradu. Kako kaže, osim administrativnih problema iskustvo studiranja na dva fakulteta vidi kao neprocenjivu priliku  da se upoznaju dva drugačija sistema učenja, načina rada, razmišljanja.  Otkad je upisao fakultet, davne 1987.godine profesionalni put i želja za znanjem vodila je dr Vukovića  po celom svetu. Osim  saradnje sa kolegama iz evropskih i zemalja u regionu, usavršavao se i u Sjedinjenim Američkim Državama na Klinici za poremećaje sna.

 

Na profesionalnom planu, neostvarena želja  mu je i da pomogne pacijentima koji imaju obstrukcije disanja tokom sna poznate kao OSA (obstructive sleep apnea), čija učestalost premašuje 7 odsto, a usko je vezana za mnoge endokrine poremećaje, posebno za insulinsku rezistenciju. Veruje da će biti u mogućnosti da započne primenu dijagnostičkih i terapijskih procedura koje bi imale veoma značajan uticaj na prevenciju bolesti i unapređenje zdravlja kod značajnog broja pacijenata.

 

Smatra da je svako životno iskustvo dobro ako se iz njega izvuče zaključak, ili promeni  i učini čoveka boljim. Po dobrom pamti privilegiju što je imao priliku da se usavršava na nekim od najboljih svetskih univerziteta, stiče znanje i iskustvo i to primjenjuje u svakodnevnom radu. Ističe da je još važnija činjenica da se time čovek može odrediti u profesionalnom smislu.

 

Pacijentima savetuje što više fizičke aktivnosti, čiji nedostatak predstavlja jedan od glavnih uzroka oboljevanja u savremenom svetu. Promena životnog stila,  u smislu odustajanja od loših navika (posebno pušenje i alkohol), sedećeg načina života i značajna redukcija vremena provedenog ispred TV-a, njegovi su principi za kvalitetniji život i bolje zdravlje.

 

Tvrdi da je najteže boriti se protiv samog sebe, priznati mane i neuspeh, uložiti trud da se promenimo. Zato je i najveća dobit ukoliko se u tome uspeva, time se usavršavamo, postajemo bolji, ne samo za sebe već  i za ljude oko nas, a to je put da se postane prepoznatljiva, kreativna ličnost koja se izdvaja iz mase.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻