New Hospital Logo
deco

Operativna histeroskopija – ablacija endometrijuma

Histeroskopija

Operativna histeroskopija za ablaciju endometrijuma

je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje ili uništavanje unutrašnjeg sloja materice, poznatog kao endometrijum. Ova procedura se obično primenjuje kao tretman za obilno menstrualno krvarenje (menoragija) ili druge ginekološke probleme uzrokovane prekomernim rastom ili promenama u endometrijumu.

Evo kako obično izgleda postupak operativne histeroskopije za ablaciju endometrijuma:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent će obaviti osnovni pregled i krvne testove, a takođe će mu biti dat detaljan pregled o postupku i potpisivanje informiranog pristanka. Postupak se obično obavlja u operacionoj sali ili ginekološkom ordinacijskom prostoru.
  2. Anestezija: Pacijentu će biti ponuđena anestezija kako bi se osiguralo da ne oseća bol tokom postupka. Anestezija može biti lokalna, sedacija (smirenje) ili opšta anestezija, u zavisnosti od specifičnih okolnosti i preferencija pacijenta i lekara.
  3. Histeroskopija: Lekar će pažljivo umetnuti histeroskop, tanku cevčicu sa malom kamerom na vrhu, kroz vaginu i grlić materice kako bi pregledao unutrašnjost materice. Na monitoru će moći da vidi endometrijum i identifikuje tačnu lokaciju na kojoj će se izvršiti ablacija.
  4. Ablacija endometrijuma: Postupak ablacije se izvodi pomoću različitih metoda, kao što su termalna ablacija (koristeći toplotu), hladna ablacija (koristeći hladnoću), ili druge tehnike. Cilj je uništiti ili ukloniti endometrijum kako bi se smanjilo menstrualno krvarenje ili ga potpuno zaustavilo. Procedura se obično izvodi pomoću instrumenata koji se ubacuju kroz histeroskop.
  5. Zaključak i nega: Nakon završetka ablacije, histeroskop će se pažljivo ukloniti, a pacijent će biti premešten u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko sati, tokom kojih će se pacijent probuditi iz anestezije. Nakon toga, može se vratiti kući ili ostati pod nadzorom u bolnici u zavisnosti od specifičnih okolnosti.

Operativna histeroskopija za ablaciju endometrijuma je efikasan tretman za obilno menstrualno krvarenje i druge ginekološke probleme. Važno je slediti upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osigurao bezbedan i brz oporavak. Nakon ablacije, pacijentkinja može primetiti smanjeno menstrualno krvarenje ili prestanak menstruacije, što može značajno poboljšati njen kvalitet života.

Doktori

Operativna histeroskopija – ablacija endometrijuma

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 85.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻